Οι λάτρεις της αστρονομίας είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν ένα ουράνιο θέαμα ενόψει των Χριστουγέννων φέτος, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει μια σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση που όμοιά της έχουμε να δούμε 800 χρόνια.

Εκείνη την ημερομηνία, ο Δίας και ο Κρόνος θα ευθυγραμμιστούν στον νυχτερινό ουρανό τόσο τέλεια που θα φαίνεται σαν να αγγίζουν ο ένας τον άλλο, και θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης.

Η τελευταία φορά που αυτοί οι δύο πλανήτες εμφανίστηκαν τόσο ορατά, από την Γη, ήταν στις 4 Μαρτίου 1226, σύμφωνα με το Business Insider.

Το κέντρο του Γαλαξία και ο Δίας (το πιο φωτεινό σημείο στην κορυφή του κέντρου) όπως παρατηρείτε από την κωμόπολη Ρεμπολέντο στην Ουρουγουάη (MARIANA SUAREZ / AFP μέσω Getty Images)

Το φαινόμενο, που ονομάζεται σύζευξη, συμβαίνει όταν δύο ουράνια σώματα ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους. Δεδομένου ότι αυτή η σύζευξη περιλαμβάνει τους δύο μεγαλύτερους πλανητικούς γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος, έχει χαρακτηριστεί ως «υπέροχη σύζευξη», και συμβαίνει σε ένα ορισμένο βαθμό μία φορά ανά δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, στις 21 Δεκεμβρίου, που είναι και το χειμερινό ηλιοστάσιο, οι δύο πλανήτες θα έχουν απόσταση μεταξύ τους ορατή σε εμάς μικρότερη και από τη διάμετρο του φεγγαριού όταν είναι γεμάτο.

Αλλά στην πραγματικότητα η απόσταση των δύο πλανητών είναι τέσσερις φορές πιο μεγάλη από την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου, αλλά με γυμνό μάτι, θα εμφανίζονται σαν ένα πολύ λαμπερό φως, που θα μοιάζει σχεδόν με χρισουγεννιάτικο αστέρι.

(The Epoch Times)

Ο διάσημος Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ (Johannes Kepler), ισχυρίστηκε ότι μια αξιοσημείωτη τριπλή ευθυγράμμιση του Δία, του Κρόνου και της Αφροδίτης μπορεί να ήταν το «Αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία των Μάγων ή αλλιώς οι Τρεις σοφοί.

Με τη χρήση ενός τηλεσκοπίου, θα μπορείτε να κάνετε διάκριση μεταξύ αυτών των δύο γιγαντιαίων πλανητών και θα μπορείτε επίσης να δείτε και μερικά από τα φεγγάρια τους.

Ο Πάτρικ Χάρτιγκαν (Patrick Hartigan), καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Ράις του Τέξας, επισημαίνει την ιδιαιτερότητα αυτής της υπέροχης σύζευξης.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτή η σύζευξη είναι πραγματικά εξαιρετική, καθώς οι πλανήτες θα πλησιάσουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο», εξήγησε στον ιστότοπό του.

Δίας / NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Kevin M. Gill)

Ωστόσο, για όσους βρίσκονται στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά, θα έχουν κάποιες δυσκολίες για να δουν πολύ καθαρά το φαινόμενο, καθότι λαμβάνει χώρα στο βόρειο ημισφαίριο και είναι χαμηλά στον ορίζοντα.

«Οι συνθήκες προβολής είναι πιο ευνοϊκές κοντά στον ισημερινό, αν και όπου κι αν βρίσκεστε, ίσως χρειαστεί περίπου μία ώρα για να παρατηρήσετε αυτήν τη σύζευξη, πριν οι πλανήτες βυθιστούν στην ομίχλη, πρόσθεσε.
Η καλύτερη στιγμή για να δείτε την εκδήλωση είναι περίπου κατά το λυκόφως (την ώρα αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα). Θα πρέπει να κοιτάξετε στον νοτιοδυτικό ουρανό, κατά προτίμηση με τηλεσκόπιο. Ιστοσελίδες όπως το Stellarium μπορούν να σας βοηθήσουν να προσανατολίσετε το τηλεσκόπιο σας για την καλύτερη προβολή.

Αν τα σύννεφα είναι χαμηλά μπορεί να εμποδίσουν την προβολή. Ωστόσο, ακόμη και αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές στις 21 του μηνός, υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Η σύζευξη θα πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 25 Δεκεμβρίου και στις 21 θα είναι στην κοντινότερη απόσταση.

Κρόνος (HO / AFP μέσω Getty Images)

Μόνο δύο φορές τα τελευταία 2.000 χρόνια ο Δίας και ο Κρόνος πλησίασαν περισσότερο από ό,τι φέτος. Μια τέτοια ημερομηνία ήταν το 1623, αλλά το έντονο φως του ήλιου καθιστούσε αδύνατη την προβολή.

Δεδομένης της σπανιότητας της εκδήλωσης, σίγουρα αξίζει τον κόπο. Και, αν το χάσετε, η επόμενη ευκαιρία θα είναι μετά από 60 χρόνια.

Στις 15 Μαρτίου 2080, το θέαμα θα επαναληφθεί και οι πλανήτες θα φαίνονται τόσο κοντά όσο το 2020. Με την διαφορά ότι θα είναι πιο ψηλά στον ορίζοντα και μπορεί να είναι ακόμη πιο εύκολο να παρατηρηθούν.

Το μόνο πρόβλημα, φυσικά, είναι να περιμένουμε τη δεύτερη ευκαιρία.

Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν ουράνια θαύματα στον νυχτερινό ουρανό, δε χρειάζεται να περιμένετε έως τις 21 Δεκεμβρίου για να ξεκινήσετε να κοιτάτε τα αστέρια. οι δύο πλανήτες είναι ήδη ορατοί καθώς πλησιάζουν αυτό το σπουδαίο γεγονός, και θα παραμείνουν έτσι κάθε βράδυ για το υπόλοιπο του έτους.

Πηγή : theepochtimes.gr

Πηγή: pierianews.gr