Δέσμευση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία με τον νέο Γενικό Γραμματέα Μαρκ Ρούτε στο Κίεβο

Δέσμευση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία με τον νέο Γενικό Γραμματέα Μαρκ Ρούτε στο Κίεβο

Ο Μαρκ Ρούτε, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε το Κίεβο την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ρούτε εξέφρασε τη δέσμευσή του για στήριξη της Ουκρανίας, καθιστώντας «κρυστάλλινα ξεκάθαρη» την υποστήριξη αυτή.

Στη συζήτησή τους, οι δύο άνδρες ανέφεραν την τρέχουσα κατάσταση στα πεδία της μάχης, το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας, το οποίο ο Ζελένσκι παρουσίασε τη προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, καθώς και τις ανάγκες της χώρας ενόψει του χειμώνα. Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι επιθυμεί οι δυτικοί εταίροι να αναλάβουν δράση κατά ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πλήττουν την Ουκρανία, παρομοιάζοντας το ζήτημα με τις ενέργειες που έγιναν κατά τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Η κοινοτική κατάρριψη ιρανικών πυραύλων είναι ισοδύναμη με την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων», τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι περιμένει να δει μια αλλαγή στην προσέγγιση του ΝΑΤΟ στο συγκεκριμένο θέμα. Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις προτροπές του προς τις δυτικές χώρες για την παροχή των όπλων που θα επιτρέψουν βαθιά πλήγματα στη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Ρούτε απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τους εταίρους στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να τερματιστεί η ρωσική τρομοκρατία και ότι θα συνεχίσουν να πείθουν τους συμμάχους για αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: documentonews.gr