Η Ραγδαία Ανάπτυξη Βλάστησης στην Ανταρκτική ως Απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής

Η Ραγδαία Ανάπτυξη Βλάστησης στην Ανταρκτική ως Απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής

Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος, οδηγώντας σε μια δραματική αλλαγή στο τοπίο της. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience δείχνει ότι η χλωρίδα της περιοχής, κυρίως τα βρύα, επεκτείνεται σημαντικά. Από λιγότερο από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο βλάστησης το 1986, η έκταση αυτή έχει σχεδόν φτάσει τα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι το 2021.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η εξάπλωση αυτή επιταχύνθηκε από το 2016, γεγονός που συνδέεται με αποδεδειγμένη μείωση της έκτασης του θαλάσσιου πάγου γύρω από την Ανταρκτική. Οι θερμότερες θάλασσες πιθανώς οδηγούν σε πιο υγρές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών. Ο Δρ Τόμας Ρόλαντ, συνεπικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, υπογράμμισε ότι, αν και η πλειονότητα της Ανταρκτικής παραμένει καλυμμένη από χιόνι και πάγο, το ελάχιστο τμήμα που αποικίζεται από φυτά έχει αυξηθεί δραματικά.

Η παρουσία των φυτών σε μια περιοχή που κυριαρχείται από γυμνούς βράχους και παγωμένα τοπία είναι ένα ισχυρό σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι αυτή η προοδευτική εξάπλωση μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για χωροκατακτητικά είδη, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το παρθένο οικοσύστημα της Ανταρκτικής.

Η μελέτη συνεχίζει να εξετάζει τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, καθώς η περαιτέρω θέρμανση μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στη βιολογία και στο τοπίο της Ανταρκτικής. Πηγή: documentonews.gr