Η Στρατηγική Αναμέτρηση Ισραήλ και Ιράν Εν μέσω Πυρηνικών Απειλών

Η Στρατηγική Αναμέτρηση Ισραήλ και Ιράν Εν μέσω Πυρηνικών Απειλών

Τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στο Ισραήλ, περιμένοντας την αντίδρασή του στην επίθεση του Ιράν με 180 βαλλιστικούς πυραύλους. Οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει ότι «θα επιλέξουν τον χρόνο και τον τρόπο» της απάντησης. Το Ισραήλ έχει εστιάσει την προσοχή του στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και γνωρίζει ότι ένα αποφασιστικό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Τεχεράνη.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν ως αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη χρήση της επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από το Ισραήλ για στρατηγικούς σκοπούς.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποστηρίξουν το Ισραήλ σε ενδεχόμενες επιθέσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η εκτίμηση της κατάστασης δεν είναι εύκολη και ότι οι λεπτομέρειες της απάντησης του Ισραήλ παραμένουν αβέβαιες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, και, όπως σημειώνει ο αξιωματούχος, υπάρχει προσπάθεια από τις ΗΠΑ να αποτρέψουν τη σύγκρουση από το να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Πηγή: documentonews.gr