Ένας Χρόνος Από την Επίθεση της Χαμάς: Μνήμες και Αντιδράσεις στην Παγκόσμια Σκηνή

Ένας Χρόνος Από την Επίθεση της Χαμάς: Μνήμες και Αντιδράσεις στην Παγκόσμια Σκηνή

Σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένα χρόνο από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκκίνηση ενός εκτεταμένου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την προσβολή του νότιου Λιβάνου, που έχει εξελιχθεί σε επιπλέον στρατιωτικό μέτωπο. Μετά από 12 μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ανησυχίες για πιθανή εξάπλωση της βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Διεθνείς ηγέτες και προσωπικότητες αντέδρασαν σήμερα στην επέτειο του πολέμου στη Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων. Σε μήνυμά του, αποκάλυψε ότι η 7η Οκτωβρίου έχει μετατραπεί στην πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό από το Ολοκαύτωμα, με περισσότερους από 1.200 αθώους να έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 46 Αμερικανών. Έκανε επίσης σαφές ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του από επιθέσεις.

Ανάλογα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στο Ισραήλ, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Εξέφρασε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και πολιτική διαδικασία, ακόμη κι αν αυτό φαίνεται δύσκολο προς το παρόν.

Από την πλευρά της, η Ιταλή πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι η ανάμνηση των επιθέσεων από τη Χαμάς δεν είναι απλώς μια τελετή, αλλά μια προϋπόθεση για την επιστροφή της ειρήνης. Υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού, απειλώντας πως θα πληρώσει το τίμημα των πράξεών του. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πληγέντες, τονίζοντας ότι ο πόνος παραμένει έντονος.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναβεβαίωσε την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη στην αναζήτηση μιας μόνιμης λύσης στη σύγκρουση.

Πηγή: documentonews.gr