Επιστροφή της πλατφόρμας X στη Βραζιλία μετά την άρση της απαγόρευσης από το Ανώτατο Δικαστήριο

Επιστροφή της πλατφόρμας X στη Βραζιλία μετά την άρση της απαγόρευσης από το Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έχει ανακοινώσει την άρση της απαγόρευσης χρήσης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην γνωστή ως Twitter. Ο δικαστής Alexandre de Moraes δήλωσε ότι οι δραστηριότητες του X στη χώρα μπορούν να επαναληφθούν άμεσα, καθώς η πλατφόρμα έχει καταβάλει σημαντικά πρόστιμα και έχει μπλοκάρει λογαριασμούς που κατηγορούνται για τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Η πλατφόρμα κατέβαλε συνολικά 28 εκατομμύρια ρεάις (5,1 εκατ. δολάρια, 3,8 εκατ. λίρες) και συμφώνησε να διορίσει τοπικό αντιπρόσωπο, όπως απαιτεί η βραζιλιάνικη νομοθεσία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Moraes είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στην πλατφόρμα, η οποία ανήκει στον Έλον Μασκ, ύστερα από την άρνηση του X να απαγορεύσει προφίλ που η κυβέρνηση θεώρησε υπεύθυνα για την παραπληροφόρηση γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Η Anatel, ο αρμόδιος οργανισμός τηλεπικοινωνιών στη Βραζιλία, διατάχθηκε να εξασφαλίσει ότι η υπηρεσία θα είναι προσβάσιμη σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες εντός 24 ωρών. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μασκ, αγνοώντας τις εντολές του δικαστηρίου, απέλυσε το προσωπικό της εταιρίας στη Βραζιλία και έκλεισε το γραφείο του X στη χώρα στα τέλη Αυγούστου.

Η απόφαση του δικαστή να περιορίσει αρκετούς λογαριασμούς είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον Μασκ, ο οποίος δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή ήταν κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. Στο μεταξύ, πολλοί χρήστες στράφηκαν σε εναλλακτικές πλατφόρμες, όπως το Bluesky, ενώ η ζήτηση για VPN (Virtual Proxy Networks) στη Βραζιλία σημείωσε ραγδαία αύξηση.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, η πλατφόρμα άρχισε να συμμορφώνεται με τις δικαστικές εντολές, και την Τρίτη ανακοίνωσε την επιστροφή της στη Βραζιλία, εκφράζοντας την περηφάνια της για την επαναφορά της υπηρεσίας στους Βραζιλιάνους χρήστες. Τέλος, η Βραζιλία παραμένει μία από τις σημαντικότερες αγορές της πλατφόρμας, με εκτιμώμενους 22 εκατομμύρια χρήστες.

Πηγή: documentonews.gr