Νόμπελ Χημείας 2024 Απονέμεται σε Τρεις Διακεκριμένους Ερευνητές Περιλαμβανομένου Κυπριακής Καταγωγής Ντέμη Χασάμπη

Νόμπελ Χημείας 2024 Απονέμεται σε Τρεις Διακεκριμένους Ερευνητές Περιλαμβανομένου Κυπριακής Καταγωγής Ντέμη Χασάμπη

Το Νόμπελ Χημείας 2024 απονεμήθηκε στους Ντέιβιντ Μπέικερ, Τζον Τζάμπερ και στον κυπριακής καταγωγής ερευνητή Ντέμη Χασάμπη. Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Χασάμπης έχει κερδίσει φήμη ως ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ είναι επίσης σχεδιαστής video games και επιχειρηματίας.

Γεννημένος τον Ιούλιο του 1976 στο Λονδίνο, ο Ντέμης προέρχεται από πατέρα κυπριακής καταγωγής και μητέρα κινεζικής καταγωγής από τη Σιγκαπούρη. Στα eφηβικά του χρόνια, διακρίθηκε ως αρχηγός στα νεανικά κλιμάκια της Αγγλίας στο σκάκι. Έπειτα από την ολοκλήρωση των σπoυδών του, εργάστηκε ως προγραμματιστής στις εταιρείες Bullfrog Productions, Lionhead και Elixir Studios.

Η έρευνά του επικεντρώθηκε στη γνωσιακή νευροεπιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη, με το διδακτορικό του να πραγματοποιείται στο Κολέγιο του Λονδίνου. Το 2010, ίδρυσε την εταιρεία DeepMind μαζί με τους Σέιν Λεγκ και Μουσταφά Σουλεϊμάν, εστιάζοντας στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Το 2014, η DeepMind εξαγοράστηκε από τη Google έναντι 400 εκατ. λιρών, με το μεγαλύτερο μέρος της να ενσωματώνεται στον τομέα Google Health.

Η εταιρεία έχει συντελέσει σε σημαντικά επιτεύγματα, όπως τη δημιουργία του AlphaGo, του προγράμματος που κατέκτησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο παιχνίδι στρατηγικής «Go», καθώς και τη νευρωνική μηχανή Turing. Επιπλέον, έχει αναπτύξει λογισμικό που συμβάλλει στη μείωση της ενέργειας των συστημάτων ψύξης στους σέρβερ της Google. Παράλληλα, η DeepMind συνεργάστηκε με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας και το Νοσοκομείο Μούρφιλντς, εστιάζοντας σε έρευνες για τη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών και τον εντοπισμό οφθαλμικών παθήσεων σε πρώιμα στάδια.

Πηγή: documentonews.gr