Τίτλος: Ο τυφώνας Μίλτον σαρώνει τη δυτική Φλόριντα προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και διακοπές ρεύματος

Τίτλος: Ο τυφώνας Μίλτον σαρώνει τη δυτική Φλόριντα προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και διακοπές ρεύματος

Ο τυφώνας Μίλτον πλήττει τη δυτική ακτή της Φλόριντα, εκδηλώνοντας ισχυρές καταιγίδες που προκαλούν την καταστροφή σπιτιών και διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ο κυκλώνας, ο οποίος άρχισε να πλήττει τη Φλόριντα γύρω στις 20:30 (τοπική ώρα) στις 9 Οκτωβρίου, κινείται με ανατολική κατεύθυνση και στην αρχή είχε ταχύτητα ανέμων 195 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με το CNN, υπάρχουν αναφορές για «πολλούς θανάτους» στην κομητεία Σεν Λούσι, πιθανόν λόγω ενός ανεμοστρόβιλου.

Η ισχύς του τυφώνα υποβιβάστηκε στην Κατηγορία 2, με ταχύτητες ανέμων που μειώθηκαν στα 165 χλμ/ώρα στις 23:00 (τοπική ώρα), ωστόσο συνεχίζει να θεωρείται ακραία επικίνδυνος. Το μάτι του κυκλώνα ήταν μόλις 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ορλάντο, στο κέντρο της πολιτείας.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν, και ο πρόεδρος Μπάιντεν απηύθυνε επείγουσα έκκληση για εκκένωση, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ζήτημα ζωής και θανάτου. Ως αποτέλεσμα, πολλές περιοχές της Φλόριντα έχουν μετατραπεί σε πόλεις-φαντάσματα.

Οι ισχυρές καταιγίδες που συνοδεύουν τον τυφώνα έχουν προκαλέσει σοβαρές διακοπές ρεύματος, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σε πολλές κομητείες, το ποσοστό των συνδρομητών ενέργειας χωρίς ρεύμα αγγίζει το 70%. Για παράδειγμα, στην κομητεία Χάρντι, το 97% των κατοίκων αντιμετωπίζει διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη καθώς ο τυφώνας Μίλτον προχωρά μέσα από την πολιτεία, φέρνοντας ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις. Οι Αρχές έχουν εκδώσει 116 προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους και εννέα προειδοποιήσεις για πλημμύρες. Ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις δήλωσε ότι η πολιτεία παρέχει γεννήτριες σε καταφύγια και εξασφαλίζει αποθέματα καυσίμων.

Πηγή: documentonews.gr