Η Ανθρωπιστική Κρίση στη Λωρίδα της Γάζας: Διάσταση της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και οι Δυσκολίες των Γυναικών

Η Ανθρωπιστική Κρίση στη Λωρίδα της Γάζας: Διάσταση της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και οι Δυσκολίες των Γυναικών

Επισκεφθήκαµε καταυλισµούς όπου τα λύµατα τρέχουν ανάµεσα στις σκηνές και όπου το δίκτυο αποχέτευσης, αν λειτουργεί ακόμη, υπερχειλίζει λόγω της αυξημένης πυκνότητας του πληθυσμού. Βρέθηκαν επίσης βουνά από στερεά απόβλητα, αδύνατον να μεταφερθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής εξαιτίας των ενεργών μαχών. «Οι σκηνές κατασκευάζονται από ό,τι υλικά έχουν βρει οι άνθρωποι ή ό,τι μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους, πολλές φορές από πλαστικά φύλλα ή κουβέρτες. Στις ζεστές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, οι συνθήκες μέσα στις σκηνές είναι απερίγραπτες», επισημαίνει η Κίρστεν Σάδερλαντ, συντονίστρια ανθρωπιστικών προγραμμάτων στην ActionAid.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση επιδεινώνεται, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ. Ο πληθυσμός των μεσαίων και νότιων περιοχών αγγίζει το 1 εκατομμύριο σε μια περιοχή μόλις 20 χιλιομέτρων μήκους και 4 χιλιομέτρων πλάτους. «Όπου κι αν κοιτάξεις δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος που να είναι άδειος. Το έδαφος είναι αμμούδι, κάτι που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση, ειδικά για άτομα με αναπηρία», προσθέτει.

Η Κίρστεν Σάδερλαντ, που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της στη χειμαζόμενη περιοχή, αναφέρεται επίσης στις απαράδεκτες συνθήκες, και ειδικότερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. «Είδαμε γυναίκες να πλένουν ρούχα σε ένα περιβάλλον με εξαιρετική έλλειψη νερού. Περιμένουν σε μεγάλες ουρές για πρόσβαση σε αποχωρητήρια και ντους, ενώ κουβαλούν κανάτια για να μεταφέρουν νερό στις σκηνές τους. Αυτές οι γυναίκες ανέφεραν τις σοβαρές ανάγκες τους σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως σαπούνι και προϊόντα εμμήνου ρύσεως», υπογραμμίζει.

Σε έκθεση της ActionAid που δημοσιεύθηκε πρόσφατα καταγράφονται σοβαρές προκλήσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια, όπως ο αυξημένος κίνδυνος έμφυλης βίας και ψυχολογικού τραύματος. Οι γυναίκες βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς αγωνίας, και σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει ανάγκη για ασφαλείς χώρους και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ο Αντνάν Ράντι, γιατρός στο νοσοκομείο Αλ Αουντα, προειδοποιεί για την αυξανόμενη επικινδυνότητα στις κυήσεις και τις επιπλοκές που σχετίζονται με την έλλειψη κατάλληλης περίθαλψης.

«Συνεργαζόμαστε με παλαιστινιακές οργανώσεις που είναι επικεφαλής γυναίκες για να διασφαλίσουμε ότι η απελπιστική κατάσταση των γυναικών και κοριτσιών θα αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες υπηρεσίες προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης», καταλήγει η Κίρστεν Σάδερλαντ, αποτυπώνοντας την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. «Πρόκειται για πόλεμο κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Πηγή: documentonews.gr