Καταγγελίες για βία και καύση προσωπικών αντικειμένων από την κροατική συνοριακή αστυνομία κατά αιτούντων άσυλο

Καταγγελίες για βία και καύση προσωπικών αντικειμένων από την κροατική συνοριακή αστυνομία κατά αιτούντων άσυλο

Η Κροατία κατηγορείται ότι η συνοριακή της αστυνομία καύτησε ρούχα, κινητά τηλέφωνα και διαβατήρια που ανήκουν σε αιτούντες άσυλο, προτού τους απωθήσει πίσω στη Βοσνία. Ανθρωπιστική οργάνωση, η No Name Kitchen (NNK), έχει συλλέξει μαρτυρίες και φωτογραφίες που καταγράφουν τη βιαιότητα σε βάρος μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ, αποκαλύπτοντας μια ανησυχητική πρακτική.

Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, καθώς και αυξανόμενα από την Κίνα, προσπαθούν να διασχίσουν τα Βαλκάνια, με προορισμό την ΕΕ. Οι εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία τους είναι ελάχιστες, αναγκάζοντας πολλούς να ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι οποίοι είναι επιβαρυντικοί.

Η NNK έχει καταγράψει λεπτομερώς οκτώ τοποθεσίες που περιγράφονται ως «σωροί καύσης», όπου φαίνεται ότι η Κροατική αστυνομία έχει αποτεφρώσει προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα που είναι απαραίτητα για την υποβολή αιτημάτων ασύλου. Ορισμένα από τα καμένα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις καταχρήσεις από την κροατική αστυνομία, όπως βίντεο και φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο.

Μαρτυρίες αναφέρουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και ξυλοδαρμών από μελη των συνοριοφυλάκων. Για παράδειγμα, μια έγκυος Μαροκινή ανέφερε ότι υπέστη σεξουαλική επίθεση από συνοριοφύλακα, ο οποίος την απείλησε με βιασμό. Εν τω μεταξύ, μια άλλη ομάδα Μαροκινών ανδρών φέρεται να ξυλοκοπήθηκε και να αναγκάστηκε να περπατήσει ξυπόλητοι πάνω σε καυτές στάχτες ως τιμωρία.

Η Κροατία αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν απώθησε αιτούντες άσυλο και ότι οι ισχυρισμοί περί βίας είναι ψευδείς. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει ανεξάρτητη επίβλεψη της αστυνομίας και δεν είναι δυνατόν να συμβούν τέτοια περιστατικά χωρίς άμεση αναφορά στις αρχές. Ωστόσο, η NNK έχει υποβάλει στοιχεία για τις κατηγορίες στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.

Τα τελευταία χρόνια, οι κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Κροατίας έχουν αυξηθεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο παρελθόν έκρινε την Κροατία υπεύθυνη για τον θάνατο ενός εξάχρονου κοριτσιού κατά την προσπάθειά του να διασχίσει τα σύνορα, γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πηγή: documentonews.gr