Το ακραίο όραμα του Ισραηλινού υπουργού για τη διεύρυνση της χώρας μέχρι τη Δαμασκό και πέρα

Το ακραίο όραμα του Ισραηλινού υπουργού για τη διεύρυνση της χώρας μέχρι τη Δαμασκό και πέρα

Σε ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικού καναλιού Arte, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich εκφράζει το όραμά του για την εξάπλωση του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Smotrich, η επιθυμία του αφορά όχι μόνο την κατάκτηση παλαιστινιακών εδαφών μέχρι τον ποταμό Ιορδάνη, αλλά και τη διεύρυνση των συνόρων έως τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας. Αυτή η διεύρυνση περιλαμβάνει επίσης τα εδάφη του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Smotrich, που είναι επικεφαλής του κόμματος «Θρησκευτικού Σιωνισμού», δήλωσε σχετικά ότι πιστεύει πως τα σύνορα του εβραϊκού κράτους πρέπει να εκτείνονται πέρα από τον ποταμό Ιορδάνη, προσθέτοντας: «Απολύτως, αλλά αργά… Οι μεγάλοι θρησκευόμενοι πρεσβύτεροι μας έλεγαν ότι το μέλλον της Ιερουσαλήμ επρόκειτο να εκτείνεται μέχρι τη Δαμασκό».

Ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ αναφέρει πως ο Bezalel Smotrich έχει ένα μαξιμαλιστικό όραμα για τη γη της επαγγελίας, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και τμήματα της Ιορδανίας, της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράκ και της Αιγύπτου, καθώς και εδάφη στη Σαουδική Αραβία. Ενώ αυτή η άποψη θεωρείται ριζοσπαστική, η αποδοχή της στην δημόσια συζήτηση του Ισραήλ είναι αυξανόμενη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την αρχή της γενοκτονίας της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, έχουν εμφανιστεί πολλές φωνές από Ισραηλινούς στρατιώτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς που υποστηρίζουν την ιδέα ενός “μεγάλου Ισραήλ”.

Πηγή: documentonews.gr