Διεθνείς Αντιδράσεις και Έκρυθμη Κατάσταση στο Ισραήλ και τον Λίβανο κατά τη Γιορτή του Γιομ Κιπούρ

Διεθνείς Αντιδράσεις και Έκρυθμη Κατάσταση στο Ισραήλ και τον Λίβανο κατά τη Γιορτή του Γιομ Κιπούρ

Το Ισραήλ γιορτάζει σήμερα το Γιομ Κιπούρ, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει ισχυρές διεθνείς αντιδράσεις για τις στρατιωτικές του επιθέσεις στο Λίβανο. Αυτό περιλαμβάνει τα πυρά εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα, την ώρα που η UNIFIL ανακοίνωσε ότι δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν. Το Ισραήλ δήλωσε ότι απάντησε σε μια «απειλή» κοντά σε μια από τις θέσεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότιο Λίβανο, καθώς οι στρατιωτικές του δυνάμεις αναλαμβάνουν ευρείες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, κάλεσε τους Ισραηλινούς να απομακρυνθούν από στρατιωτικές θέσεις σε κατοικημένες περιοχές του βορείου Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις ως στρατιωτικές βάσεις. Στο μεταξύ, αναφέρθηκαν σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού που ήχησαν σε τουλάχιστον πέντε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται.

Διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επισημαίνει ότι «απολύτως» θα ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι κυανόκρανοι στοχοθετούνται σκόπιμα από την ισραηλινή πλευρά. Ήδη, οι δέκα χώρες που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν την «βαθιά ανησυχία» τους σχετικά με τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και εντός του Λιβάνου, όπου το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει τουλάχιστον 2.100 θύματα από την αρχή των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο, εκ των οποίων πάνω από 1.200 έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο από τις 23 Σεπτεμβρίου. Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις Λιβανέζους στρατιώτες.

Στη Γάζα, οι επιθέσεις συνεχίζονται αδιάκοπα, με κατοίκους να ακούν πυρά και εκρήξεις να αντηχούν στην περιοχή. Έως τώρα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 42.126 Παλαιστίνιοι θάνατοι από τις ισραηλινές επιθέσεις. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, η κατάσταση είναι δραματική, με σχεδόν το σύνολο των κατοίκων να έχει εκτοπιστεί.

Πηγή: documentonews.gr