Απειλές από την Κιμ Γιο Γιονγκ προς τη Νότια Κορέα για προπαγανδιστικά drones

Απειλές από την Κιμ Γιο Γιονγκ προς τη Νότια Κορέα για προπαγανδιστικά drones

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποίησε σήμερα τη Νότια Κορέα για «τρομερή καταστροφή» αν εντοπιστούν ξανά drones που μεταφέρουν προπαγανδιστικά φυλλάδια. «Εάν κάποιο drone της Δημοκρατίας της Κορέας εντοπιστεί στους ουρανούς πάνω από την πρωτεύουσά μας, αυτό θα έχει σίγουρα δραματικές συνέπειες», τόνισε η Κιμ, που είναι κεντρική εκπρόσωπος των βορειοκορεατικών αρχών.

Για την ίδια υπόθεση, η Πιονγκγιάνγκ απέδωσε ευθύνες στη Σεούλ, κατηγορώντας την ότι έστειλε drones στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας στις 3 Οκτωβρίου και ξανά την Τετάρτη και Πέμπτη. Τα φυλλάδια που εκτοξεύτηκαν φέρονται να περιέχουν «απεχθείς συκοφαντίες» κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με το KCNA.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Χιούν, αρχικά αντέτεινε τις κατηγορίες της Πιονγκγιάνγκ, αλλά η δήλωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου έδειξε αναδίπλωση, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η αλήθεια των ισχυρισμών από την Βόρεια Κορέα».

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, επίσης, κατηγόρησε τη Σεούλ ότι η άρνηση να επιβεβαιώσει την αποστολή των drones σημαίνει ότι αυτά κατασκευάστηκαν από «στρατιωτικούς γκάνγκστερ». Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε «τελεσίγραφο» που καλεί τη Νότια Κορέα να σταματήσει τις «ανεπίτρεπτες προκλήσεις».

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις, Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές έχουν διαδραματίσει ρόλο αποστολής μπαλονιών που περιέχουν προπαγανδιστικά φυλλάδια και αμερικανικά δολάρια προς τη Βόρεια Κορέα. Οι ενέργειές τους έχουν εξοργίσει την Πιονγκγιάνγκ, που από τον Μάιο έχει εκτοξεύσει σχεδόν 5.000 μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια προς τη Νότια Κορέα ως αντίποινα, όπως χαρακτηρίζουν αυτές τις ενέργειες. Χθες, η Πιονγκγιάνγκ απέστειλε και πάλι μπαλόνια γεμάτα απόβλητα.

Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και οι έντονες αντιπαραθέσεις έχουν ενταθεί, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει αναγνωρίσει φέτος τη Νότια Κορέα ως τον «κύριο εχθρό» της χώρας του.

Πηγή: documentonews.gr