Νόμπελ Οικονομίας 2024 απονέμεται για τη σημασία των θεσμών στην ευημερία

Νόμπελ Οικονομίας 2024 απονέμεται για τη σημασία των θεσμών στην ευημερία

Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε την απονομή του Νόμπελ Οικονομίας 2024 στους Ντάρον Ατσεμόγλου, Σίμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον, ειδικά για τις μελέτες τους σχετικές με τη διαμόρφωση και την επίδραση των θεσμών στην ευημερία μίας χώρας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Σουηδικής Ακαδημίας, οι φετινοί βραβευθέντες ανέδειξαν τη σημασία των θεσμών για την ευημερία, τονίζοντας ότι κοινωνίες με αδύναμο κράτος δικαίου και εκμεταλλευτικά θεσμικά πλαίσια δεν προάγουν την ανάπτυξη. Η ερευνητική τους δουλειά βοηθά στην κατανόηση των αιτίων αυτής της πραγματικότητας.

Το έργο τους παρέχει νέες οπτικές στην κατανόηση των σημαντικών διαφορών που παρατηρούνται στις δείκτες ευημερίας των κρατών, με μία από τις βασικές αιτίες να είναι οι διαφοροποιήσεις στη δομή των κοινωνικών θεσμών. Μέσα από τη μελέτη διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων, οι βραβευθέντες αποκάλυψαν την αλληλεξάρτηση μεταξύ θεσμών και ευημερίας.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η σύσταση θεσμών που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την ενίσχυση του κράτους δικαίου μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια οφέλη. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση και την αλλαγή των θεσμών περιλαμβάνουν τη σύγκρουση γύρω από την κατανομή των πόρων και την ικανότητα των πολιτών να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία. Αυτές οι δομές ενδέχεται να δώσουν απαντήσεις στο “πρόβλημα” της δέσμευσης, όπου η ελίτ καλείται να παραχωρήσει την εξουσία.

Η μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής για το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, Γιάκομπ Σβένσον, τόνισε την αξία των κοινωνικών θεσμών στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Πηγή: documentonews.gr