Ένας άλλος εφιάλτης στη Λωρίδα της Γάζας με θύματα σε κέντρο διανομής τροφίμων

Ένας άλλος εφιάλτης στη Λωρίδα της Γάζας με θύματα σε κέντρο διανομής τροφίμων

Τουλάχιστον 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 30 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινές επιθέσεις που στόχευσαν κέντρο διανομής τροφίμων στην Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι διασώστες ενημέρωσαν ότι τα θύματα περιλάμβαναν γυναίκες και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ερευνά την πληροφορία αυτή, ενώ οι σωστικές αρχές ανέφεραν ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα άνοιξε πυρ σε σημείο συγκέντρωσης κατοίκων που περίμεναν για τρόφιμα.

Η Τζαμπαλίγια έχει γίνει επίκεντρο ισραηλινού στρατιωτικού έργου που διαρκεί πλέον περίπου 10 ημέρες. Ο στρατός ολοκλήρωσε την περικύκλωση του ιστορικού καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων στην περιοχή, μετακινώντας άρματα μάχης προς τις κοντινές πόλεις Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν. Προβάλει ως στόχο τη διάλυση των μαχητών της Χαμάς, οι οποίοι φέρονται να προσπαθούν να αντεπιτεθούν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ βομβάρδισε ένα νοσοκομείο όπου πρόσφυγες είχαν βρει καταφύγιο σε σκηνές και ένα σχολείο που προοριζόταν για εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας. Η UNRWA ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξένησε οικογένειες που εκτοπίστηκαν.

Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ζει πάνω από το μισό πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων, έχει υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από την αρχή της ισραηλινής επιθετικής στρατηγικής που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ αρκετοί εξακολουθούν να αντέχουν τη βία και τις προκλήσεις.

Μερικοί κάτοικοι πανικοβάλλονται από την πιθανότητα να μην μπορέσουν να γυρίσουν πίσω αν μετακινηθούν νότια από την Τζαμπαλίγια. Οι πληροφορίες από διάφορες πηγές καταδεικνύουν ότι οι συνθήκες για τους εναπομείναντες πολίτες είναι οριακές, με τον ΟΗΕ να αναφέρει πάνω από 50.000 εκτοπισμένα άτομα.

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται τα σχέδια που περιγράφουν τη μαζική εκδίωξη των κατοίκων από το βόρειο τμήμα. Όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην προστασία των πολιτών από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών πυρήνων της Χαμάς.

Ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης στη δραματική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πολλά βασικά δίκτυα, όπως είναι οι ιατρικές υπηρεσίες και τα σημεία παροχής νερού, έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν λόγω των μαχών.

Η επίθεση στο προαύλιο του νοσοκομείου έχει προκαλέσει εκ νέου ανησυχία για τις ανθρωπιστικές συνθήκες και την ικανότητα των υπηρεσιών υγείας να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες των τραυματιών.

Πηγή: documentonews.gr