Ουκρανία και Ισραήλ: Διαφορετικά Πρότυπα Στήριξης από τη Δύση

Ουκρανία και Ισραήλ: Διαφορετικά Πρότυπα Στήριξης από τη Δύση

Το Κίεβο ανησυχεί έντονα για την ανισότητα στην υποστήριξη που λαμβάνει σε σύγκριση με το Ισραήλ. Το ερώτημα που θέτει είναι: «Αν οι σύμμαχοι καταρρίπτουν πυραύλους στον ουρανό της Μέσης Ανατολής, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση για την Ουκρανία;» Οι διαφορές στη στρατηγική των συμμάχων δημιούργησαν μια αίσθηση διγλωσσίας για την Ουκρανία, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Η Ουκρανία δέχεται καθημερινά επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγνοώντας την υποστήριξη, που είναι διαθέσιμη για το Ισραήλ, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις παρέχουν συνδρομή μέσω προηγμένων συστημάτων αεράμυνας. Στο Κίεβο, οι αξιωματούχοι ζητούν από τους συμμάχους να παρέχουν ανάλογη αμυντική στήριξη για να προστατευτεί ο ουκρανικός εναέριος χώρος.

Η στήριξη στο Ισραήλ σχετίζεται με τη στρατηγική των ΗΠΑ, που έχουν επενδύσει έντονα σε αυτό το σύμμαχο. Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη, γεγονός που τρομάζει τις δυτικές δυνάμεις από την προοπτική μίας άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής, ενώ το Ιράν δεν διαθέτει τέτοια όπλα.

Η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανθρώπινη ζωή είναι εξίσου πολύτιμη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και ζητά την ενεργή υποστήριξη των συμμάχων της. Παράλληλα, οι στρατιώτες και οι δυνάμεις της Δύσης θεωρούνται κρίσιμες στη στήριξη του Ισραήλ, αφήνοντας την Ουκρανία να αναρωτιέται για την έλλειψη παρόμοιας βοήθειας.

Η ανησυχία για την αύξηση των ρωσικών επιθέσεων εκφράζεται από αξιωματούχους που προειδοποιούν για την πιθανότητα εκτροπής της κρίσης σε μεγαλύτερη κλιμάκωση. Υπογραμμίζουν ότι το κόστος της συμμετοχής στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία είναι πολύ πιο υψηλό σε σχέση με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ καλούνται να αξιολογήσουν τη στρατηγική τους και να προσβλέπουν στην ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Ουκρανίας εγείρει σημαντικά ζητήματα ισορροπίας και ευθύνης για τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Πηγή: documentonews.gr