Επίθεση ισραηλινού άρματος μάχης σε θέση κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο

Επίθεση ισραηλινού άρματος μάχης σε θέση κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο

Η UNIFIL ανέφερε ότι η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο υπήρξε στόχος ισραηλινών πυρών. Συγκεκριμένα, κυανόκρανοι της αποστολής παρατήρησαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava να πυροβολεί κατά ενός παρατηρητηρίου τους κοντά στο Κφαρ Κελά, το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 2024. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τη ζημιά σε δύο κάμερες του παρατηρητηρίου και την καταστροφή του πύργου.

Η UNIFIL καταδίκασε την ενέργεια αυτή, χαρακτηρίζοντας τα πυρά “άμεσες και εμφανώς σκόπιμες επιθέσεις” εναντίον της αποστολής. Οι ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετέχουν στην UNIFIL, ανησυχούν έντονα για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή και τις επιθέσεις κατά των κυανόκρανων.

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως “ανθρώπινες ασπίδες”, ενώ οι υπουργοί Άμυνας από τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στην αποστολή ζήτησαν την άσκηση μεγαλύτερης πολιτικής και διπλωματικής πίεσης για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις.

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσφατα περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό κυανόκρανων. Στη συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εκφράζουν προθυμία να στηρίξουν τη UNIFIL στη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.

Η γαλλική πλευρά υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει η UNIFIL αμερόληπτη και να διατηρήσει τον ρόλο της όπως ορίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή αποκτά σημασία, καθώς το Ισραήλ δείχνει να παραβλέπει τις εκκλήσεις των 16 χωρών της ΕΕ.

Πηγή: documentonews.gr