Θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και οι Επιπτώσεις για τη Συγκρουσιακή Κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και οι Επιπτώσεις για τη Συγκρουσιακή Κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι νεκρός. Ειδικότερα, ο Κατς δήλωσε: «Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ευθύνεται για τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες». Συμπλήρωσε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί σημαντικό στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Σινουάρ επιβεβαιώθηκε και από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, η διαδικασία ταυτοποίησης της σορού επιβεβαίωσε την ταυτότητά του.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιχείρηση ήταν μια ξαφνική επιδρομή, κατά την οποία οι στρατιώτες του IDF έπιασαν τον Σινουάρ, χωρίς αρχικά να γνωρίζουν ότι ήταν αυτός που βρισκόταν στο κτίριο που χτυπήθηκε. Αφού ο βομβαρδισμός οδήγησε στην κατάρρευση του κτιρίου, οι στρατιώτες διαπίστωσαν ότι ένας από τους νεκρούς άνδρες έμοιαζε πολύ στον ηγέτη.

Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν γνωστός ως ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και είχε καταστεί ο πλέον καταζητούμενος εχθρός για το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες. Γεννημένος το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιούνις, ο Σινουάρ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και στην ανάπτυξη στρατηγικών μαχητικής δράσης.

Κατά τη διάρκεια σταδιοδρομίας του που καλύπτει δεκαετίες, η επιρροή του στο κίνημα της Χαμάς αυξήθηκε, φέρνοντάς τον στην ηγεσία της οργάνωσης. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της καταστροφικής σύγκρουσης του 2023, όταν η Χαμάς ξεκίνησε μια επιχείρηση που είχε σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή.

Η αντίδραση διεθνών παραγόντων στον θάνατο του Σινουάρ ποίκιλε, με πολλούς να τονίζουν την ελπίδα για αλλαγές στην κατάσταση στη Γάζα και την προοπτική απελευθέρωσης ομήρων. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι ο θάνατός του δεν θα λείψει σε κανέναν.

Πηγή: documentonews.gr