Δυνητική Κλιμάκωση Στη Μέση Ανατολή και οι Επιπτώσεις της

Δυνητική Κλιμάκωση Στη Μέση Ανατολή και οι Επιπτώσεις της

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακή κλιμάκωση με διάφορες μορφές, επισημαίνει ο Sami al-Arian, διευθυντής του Κέντρου για το Ισλάμ και τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο Zaim της Κωνσταντινούπολης. Συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Al Jazeera, ανέφερε ότι μια πιθανότητα είναι ένας περιφερειακός πόλεμος, στον οποίο θα εμπλέκεται το Ιράν.

Ο al-Arian τόνισε ότι, κατά την άποψή του, «το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, ειδικά λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ». Αυτό, κατά τον ίδιο, συνδέεται με το συμφέρον του Ισραήλ να υποβαθμίσει την ισχύ του Ιράν, ιδιαίτερα όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των εξελίξεων, είπε ότι «θα υπάρξουν σημαντικά αντίποινα από πλευρές όπως ο Λίβανος, η Υεμένη και το Ιράκ», ανάλογα με τις αντιδράσεις του Ισραήλ. «Εάν το Ιράν κατέχει ένα πυρηνικό όπλο ή έχει την ικανότητα να το αποκτήσει σύντομα, είναι μια κατάσταση που χρήζει προσοχής», πρόσθεσε.

Τέλος, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν έχει ήδη αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να το έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: documentonews.gr