Φονικό πλήγμα του Ισραήλ κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στην Βηρυτό

Φονικό πλήγμα του Ισραήλ κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στην Βηρυτό

Το πλήγμα από το Ισραήλ εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, όταν ο Νασράλα είχε προγραμματισμένη συνάντηση με υψηλόβαθμους διοικητές της οργάνωσής του σε υπόγειο αρχηγείο στη νότια Βηρυτό, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι, επεσήμανε ότι υπήρχε πληροφορία σε πραγματικό χρόνο που τους έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

Σύμφωνα με τον Σοσάνι, η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Νέα Τάξη», και στους πιλότους δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τον στόχο λίγο πριν τις πτήσεις τους. Ο ανώνυμος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Έμαθαν για τον στόχο δυο-τρεις ώρες πριν από την απογείωση.

Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Χατζερίμ, ταξίαρχος Αμισάι Λεβίν, ανέφερε ότι «δεκάδες» πυρομαχικά χτύπησαν τον συγκεκριμένο στόχο μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια του πλήγματος, σκοτώθηκε επίσης ο Άλι Καράκι, επικεφαλής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο μέτωπο.

Ο Σοσάνι υπογράμμισε ότι η συλλογή πληροφοριών για τον Νασράλα είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, προσθέτοντας ότι υπήρχε η πεποίθηση ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να επιχειρήσει έναν πόλεμο κατά του Ισραήλ. Αν και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις φήμες σχετικά με τη χρήση βαριών βόμβων τύπου Mark 84, το γεγονός ότι υπήρχε τακτική πληροφόρηση σχετικά με τον Νασράλα και οι στρατηγικές του υπήρξαν κρίσιμες για την εκτέλεση της επίθεσης.

Πηγή: documentonews.gr