Οι Εθνικές Εκλογές στην Αυστρία και η Ανάταση του Ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας

Οι Εθνικές Εκλογές στην Αυστρία και η Ανάταση του Ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας

Από τις 05:45 (τοπική ώρα) οι κάλπες άνοιξαν στην Αυστρία, όπου οι 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 183 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου, γνωστό και ως Κάτω Βουλή. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ προηγείται με 27-29%, ενώ το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ ακολουθεί με 23-25%. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ), με επικεφαλής τον Αντρέας Μπάμπλερ, συγκεντρώνει 20-21%.

Έντεκα κομμάτια τον εκλογικό στίβο οι φιλελεύθεροι NEOS έχουν ποσοστά μεταξύ 8 και 11%, ενώ οι Πράσινοι συγκεντρώνουν από 8 έως 10%. Επιπλέον, υπάρχει το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ), το οποίο δεν έχει βγει στην Βουλή από τη δεκαετία του ’50, καθώς και το Κόμμα της Μπίρας (BIER), που προβάλλει προτάσεις για αποπολιτικοποίηση, και η Λίστα Μαντλέν Πέτροβιτς, η οποία αντιτίθεται στην υποστήριξη προς την Ουκρανία. Τέλος, το «Κανένας από αυτούς» (ΚΕΙΝΕ) στοχεύει σε ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν απόψε στις 17:00 (τοπική ώρα), οπότε θα ανακοινωθούν και οι πρώτες προβλέψεις αποτελέσματος. Η προεκλογική περίοδος εστιάστηκε κυρίως σε θέματα όπως η μετανάστευση, η ακρίβεια και η πολιτική σχέση της Αυστρίας με τη Ρωσία. Αν το FPÖ καταφέρει να επικρατήσει, θα σημάνει μια ιστορική νίκη για την μεταπολεμική Αυστρία.

Ο αρχηγός του FPÖ, Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος συνεργάζεται με το ακροδεξιό κόμμα, υπάρχει η αίσθηση ότι η διακυβέρνηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως γνήσιος λαϊκιστής και θέλει να παρουσιαστεί ως «αντισυστημικός». Παρά τις προηγούμενες συνεργασίες του με το ÖVP, δεν θα είναι εύκολη η επίτευξη νέας συνέχειας συνεργασίας για να μπορέσει να αποφύγει τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση. Για να το πετύχει αυτό, πιθανότατα θα απαιτηθεί η σύμπραξη τριών κομμάτων.

Πηγή: documentonews.gr