Ανακαλύφθηκε ασυνήθιστος βράχος στον Άρη από το Perseverance Rover της NASA

Ανακαλύφθηκε ασυνήθιστος βράχος στον Άρη από το Perseverance Rover της NASA

Ένας «βράχος ζέβρα» ανακαλύφθηκε πρόσφατα από το Mars Perseverance Rover της NASA στον πλανήτη Άρη. Ο ασπρόμαυρος ριγωτός αυτός βράχος βρίσκεται στον κρατήρα Jezero και είναι μοναδικός, καθώς δεν θυμίζει κανέναν άλλο βράχο που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Η NASA υπογραμμίζει ότι η ανακάλυψή του ενδέχεται να σηματοδοτήσει μελλοντικές συναρπαστικές ανακαλύψεις.

Ειδικότερα, το rover κατέγραψε εικόνες του ριγωτού βράχου τον Σεπτέμβριο, αν και οι επιστήμονες σήμερα αποκάλυψαν ότι εστιάστηκαν σε έναν βράχο που φαινόταν να έχει «ασυνήθιστη υφή», στις 13 Σεπτεμβρίου, αφού το Perseverance είχε ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή. Οι πρώτες αναλύσεις υποδεικνύουν ότι οι παρατηρούμενες ραβδώσεις μπορεί να προήλθαν από τη διαδικασία τήξης και ψύξης μάγματος και λάβας, καθώς τα πυριγενή πετρώματα σχηματίζονται όταν οι λιωμένοι βράχοι κρυσταλλώνονται.

Οι ερευνητές μετρούν τη γραμμωτή πέτρα, η οποία έχει πλάτος περίπου 20 εκατοστών, και την έχουν ονομάσει «Freya Castle». Μια πιθανότητα είναι ότι ο βράχος να έχει κυλήσει από πιο μακριά στον κρατήρα, γεγονός που προκαλεί ενθουσιασμό στους εκπροσώπους της NASA. «Ελπίζουμε ότι καθώς το Perseverance συνεχίζει την έρευνα, θα εντοπίσει και άλλα δείγματα αυτού του ενδιαφέροντος τύπου βράχου, προκειμένου να γίνουν πιο λεπτομερείς μελέτες», πρόσθεσαν.

Πηγή: documentonews.gr