Η Κατάσταση του Πολιτικού Σκηνικού στο Ισραήλ μετά τη Δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Η Κατάσταση του Πολιτικού Σκηνικού στο Ισραήλ μετά τη Δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Channel 12, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στο Ισραήλ, το κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κέρδιζε τις περισσότερες έδρες στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή). Ωστόσο, δεν θα είχε την ικανότητα να διατηρήσει τον τρέχοντα κυβερνητικό συνασπισμό. Το Λικούντ θα αποσπούσε 25 έδρες, ενώ τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα που ακολουθούν σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση: το κεντρώο κόμμα Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντς με 21 έδρες, το κεντρώο Γιες Ατίντ του Γιαΐρ Λάπιντ με 15 έδρες, το υπερεθνικιστικό κόμμα Ισραήλ Μπεϊτενού του Άβιγκντορ Λίμπερμαν με 14 έδρες και οι Δημοκρατικοί του Γιαΐρ Γκολάν, που είναι μια ένωση των κομμάτων Εργατικών και Μερέτζ, με 11 έδρες.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά θα κέρδιζαν 10 και 8 έδρες αντίστοιχα, ακολουθούμενα από το Otzma Yehudit του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, το οποίο θα εξασφάλιζε 6 έδρες, σημειώνοντας πτώση από τις 9 που είχε καταγραφεί πριν από 10 ημέρες. Τα αραβικά κόμματα Ra’am και Hadash-Ta’al θα είχαν 5 έδρες το καθένα, ενώ το κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και το αραβικό εθνικιστικό κόμμα Μπαλάντ δεν θα ξεπερνούσαν το όριο του 3,25%.

Ο υφιστάμενος κυβερνητικός συνασπισμός, που προήλθε από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2022 και είναι ο πιο ακροδεξιός στην ιστορία του Ισραήλ, αθροίζει μόλις 49 έδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παρά την κατάσταση αυτή, ο Νετανιάχου θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός συγκριτικά με τον Γκαντς και τον Λάπιντ, αν και όχι απέναντι στον Ναφτάλι Μπένετ.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι ο Νετανιάχου προηγείται με ποσοστά 38% έναντι 29% του Γκαντς και 38% έναντι 27% του Λάπιντ. Ωστόσο, ο Μπένετ προηγείται του Νετανιάχου με 38% έναντι 35%. Η αποδοχή του κοινού για τον χειρισμό του πολέμου από τον Νετανιάχου φαίνεται να αυξάνεται, καθώς το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κάνει καλή δουλειά, ενώ το 43% θεωρεί ότι κάνει κακή δουλειά. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, το 60% θεωρούσε ότι ο πρωθυπουργός δεν αποδίδει καλά, ενώ το 35% είχε θετική άποψη.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη την Κυριακή μέσω τηλεφώνου και διαδικτυακά με περιθώριο σφάλματος 4,4%, προσμετρώντας τις συνέπειες της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό, αλλά χωρίς να συμπεριλαμβάνει την ένταξη του βουλευτή Γκίντεον Σάαρ στην κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Πηγή: documentonews.gr