Προετοιμασίες του Ισραήλ για περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο

Προετοιμασίες του Ισραήλ για περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, η σχεδιαζόμενη επιχείρηση θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον πόλεμο του 2006 με τη Χεζμπολάχ. Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί σε στρατιωτικές υποδομές κατά μήκος των συνόρων, με στόχο την εξάλειψη της απειλής προς τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει μικρές επιδρομές στο λιβανέζικο έδαφος, στο πλαίσιο προετοιμασιών για μια πιθανή χερσαία επίθεση. Μετά τις επιχειρήσεις σε περιοχές κοντά στη Γαλάζια Γραμμή, οι ισραηλινές δυνάμεις αναμένεται να αποσυρθούν στο Ισραήλ.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχίες ότι μια αρχικά περιορισμένη εισβολή μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση στο μέλλον. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζητούν αυτές τις ανησυχίες με την ισραηλινή πλευρά. Αν και η επιχείρηση του Ισραήλ δεν αναμένεται να ομοιάζει με εκείνη του 2006, πρόκειται για μια σημαντικά συρρικνωμένη εκδοχή αυτής.

Πηγή: documentonews.gr