«Ο κομήτης A3 Tsuchinshan-ATLAS και η πιθανότητα να γίνει ορατός από τη Γη»

«Ο κομήτης A3 Tsuchinshan-ATLAS και η πιθανότητα να γίνει ορατός από τη Γη»

Ο κομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) έχει χαρακτηριστεί πρόσφατα ως «ο κομήτης του αιώνα» λόγω της φωτεινότητάς του και της ευκολίας με την οποία μπορεί να παρατηρηθεί από τη Γη. Ωστόσο, αν και αυτός ο χαρακτηρισμός έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους επιστήμονες, σίγουρα είναι ένα εντυπωσιακό διαστημικό φαινόμενο και οι παρατηρητές του ουρανού θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και πήρε το όνομά του από τα δύο τηλεσκόπια που τον εντόπισαν σχεδόν ταυτόχρονα: το Αστεροσκοπείο Τσουσινσάν στην Κίνα και το τηλεσκόπιο ATLAS στη Νότια Αφρική. Ο κομήτης προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα γιγάντιο σφαιρικό κέλυφος που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα και φιλοξενεί δισεκατομμύρια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κομητών. Ο A3 επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περίπου κάθε 80.000 χρόνια. Όπως σημειώνει η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, «αυτό σημαίνει ότι θα ήταν ορατός για τελευταία φορά από τη Γη όταν οι Νεάντερταλ περπατούσαν στον πλανήτη».

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, ο κομήτης A3 πραγματοποίησε το περιήλιό του, φτάνοντας στο κοντινότερο σημείο του στον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται η πραγματοποίηση του πλησιέστερου περάσματος από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στο βόρειο ημισφαίριο, υπάρχουν δύο ευκαιρίες για παρατήρηση: μέχρι αύριο, θα είναι ορατός ανατολικά πριν από την ανατολή του Ήλιου, και ξανά κατά την περίοδο 12-30 Οκτωβρίου, μετά το ηλιοβασίλεμα προς τα δυτικά.

Παρ’ όλα αυτά, ο δρ. Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, ανέφερε σε βίντεο ότι δεν θα είναι αρκετά εύκολη η παρατήρηση του κομήτη, επομένως δεν θα είναι τελικά «ο κομήτης του αιώνα». Παρά τις προτάσεις του, αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατάφεραν να αποθανατίσουν εντυπωσιακές φωτογραφίες του κομήτη, τις οποίες ανάρτησαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Πηγή: documentonews.gr