Απεργία λιμενεργατών στα αμερικανικά λιμάνια προκαλεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις

Απεργία λιμενεργατών στα αμερικανικά λιμάνια προκαλεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για την απεργία των λιμενεργατών σε 14 κύρια λιμάνια της ανατολικής ακτής πρέπει να διεξαχθούν άμεσα και με δικαιοσύνη. Η απεργία αυτή, που ξεκίνησε πρόσφατα, μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, πλήττοντας σχεδόν το μισό εμπορικό ρεύμα της χώρας που διεξάγεται δια θαλάσσης.

Οι λιμενεργάτες, μέλη του συνδικάτου International Longshoremen’s Association (ILA), απεργούν για πρώτη φορά από το 1977, διακόπτοντας τη ροή εμπορευμάτων που περιλαμβάνει τρόφιμα, οχήματα και άλλα προϊόντα, από το Μέιν μέχρι το Τέξας. Η κινητοποίηση αυτή προκαλεί ανησυχία καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάθε ημέρα απεργίας το κόστος για την οικονομία μπορεί να αγγίξει δισεκατομμύρια δολάρια και να εντείνει τον πληθωρισμό.

Το συνδικάτο ILA εκπροσωπεί 45.000 εργαζομένους και διαπραγματευόταν με τον εργοδοτικό οργανισμό United States Maritime Alliance (USMX) για την υπογραφή νέας εξαετούς σύμβασης εργασίας πριν από την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου. Η απεργία προκλήθηκε από την αποτυχία να ικανοποιηθούν τα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής του ILA, Χάρολντ Ντάγκετ, σημείωσε ότι οι εργοδότες δεν είχαν κάνει επαρκείς προτάσεις για μισθολογικές αυξήσεις και αναφέρονταν σε προγράμματα αυτοματοποίησης που οι εργαζόμενοι επιθυμούσαν να σταματήσουν. Παρά τις προτάσεις του USMX για αυξήσεις σχεδόν 50%, οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τον Λευκό Οίκο καθώς η απεργία αυτή πλήττει 36 λιμάνια, που διαχειρίζονται προϊόντα όπως μπανάνες, ενδύματα και αυτοκίνητα. Πηγή: documentonews.gr