Κίνδυνοι και Ανθρωπιστική Κρίση από την Εξέλιξη των Εχθροπραξιών Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Κίνδυνοι και Ανθρωπιστική Κρίση από την Εξέλιξη των Εχθροπραξιών Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες μιας πιθανής «χερσαίας εισβολής μεγάλης κλίμακας» του Ισραήλ στον Λίβανο, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί δραματικά. Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιζ Θρόσελ, τόνισε ότι οι επιπτώσεις για τους αμάχους είναι ήδη σοβαρές, και εξέφρασε φόβους ότι μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

«Οι κίνδυνοι για περαιτέρω επιδείνωση των καταστάσεων, με σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους, και η δυνατότητα της κρίσης να επεκταθεί γρήγορα σε άλλα κράτη της περιοχής είναι υπαρκτοί», επεσήμανε η Θρόσελ. Ως αποτέλεσμα των τελευταίων βίαιων επιθέσεων, ο αριθμός των νεκρών στον Λίβανο έχει υπερβεί τις 1.000, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας, με τον τομέα της υγείας να έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, καθώς σαράντα ένας υγειονομικοί εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι ο αντίκτυπος των πυραυλικών επιθέσεων από τις Χούθι προς το Ισραήλ, καθώς και οι ισραηλινές αντεπίθεσεις, είναι εξίσου ανησυχητικός. Κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διαχωρίσουν τις στρατιωτικές στοχοποιήσεις από τους αμάχους και τους μη στρατιωτικούς στόχους, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες αθώων.

Η Υπάτη Αρμοστεία καλεί όλες τις πλευρές σε διάλογο για να τερματίσουν τις τρέχουσες βιαιότητες και υπενθυμίζει ότι όσοι παραβαίνουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν ζητήσει έκτακτη βοήθεια 426 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη βασικών αναγκών ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στον Λίβανο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024. «Φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Γενς Λέρκε.

Πηγή: documentonews.gr