Τίτλος: Πυραυλική Κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ σε Σημείο Σχέσου

Τίτλος: Πυραυλική Κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ σε Σημείο Σχέσου

Η κυβερνητική ηγεσία του Ισραήλ αντέτεινε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από το Ιράν προς το έδαφός του την Τρίτη, ως αντίποινα για τους θανάτους ηγετών της Χεζμπολά και της Χαμάς. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ιράν έχει διαπράξει «μεγάλο λάθος» και ότι θα πληρώσει το τίμημα αν προχωρήσει σε επιθέσεις. Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ εάν δεχθεί επιθέσεις.

Η ιρανική επιχείρηση, σύμφωνα με τη Τεχεράνη, εκτόξευσε 200 πυράυλους, με ποσοστό 90% επιτυχίας στους στόχους. Ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, αρχηγός του ιρανικού επιτελείου, επεσήμανε ότι αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, οι δυνάμεις του Ιράν θα επιτεθούν με «ακόμη μεγαλύτερη ένταση».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότερες επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι δέκα αμερικανικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν για να αναχαιτιστούν ιρανικοί πύραυλοι, με την υποστήριξη στρατών από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Οι αρχές ανέφεραν μόνο ελαφρείς τραυματισμούς στο Ισραήλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι στόχευσαν την καρδιά του Ισραήλ ως εκδίκηση για τις πρόσφατες απώλειες ηγετών τους κατόπιν ισραηλινών επιθέσεων. Ο Μπαγερί τόνισε ότι περιορίστηκαν σε στρατιωτικούς στόχους και ότι οποιαδήποτε συνέχεια των επιθέσεων θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξακολούθησε τις επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολά στο Λίβανο, οι οποίες έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους. Το τελευταίο διάστημα οι θάνατοι από τις εξωτερικές συγκρούσεις έχουν φτάσει σε υψηλά νούμερα, με την κατάσταση στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα τεταμένη.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, οι σειρήνες ήχησαν σε μεγάλες περιοχές του Ισραήλ και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε καταφύγια. Η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων οργανισμών και κρατών, καταδίκασε τις ιρανικές ενέργειες και εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Πηγή: documentonews.gr