Τη συνολική αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 85ης ΔΕΘ με κυρίαρχο σύνθημα της ομιλίας του τη “Νέα αρχή” με την κοινωνία και μέτρα εφ όλης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ύλης. Ο κ. Τσίπρας πάντως “σηκώνοντας” το γάντι του πρωθυπουργικού διλήμματος “αυτοδυναμία ή διπλές εκλογές” αντέταξε το δικό του εκλογικό διακύβευμα: “ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση ή εκλογικές περιπέτειες”. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για Κράτος, ΕΣΥ, παιδεία, εργασιακά,  χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών,  ακρίβεια, φόρους.

Παραμένοντας σταθερός στην εκπεφρασμένη του θέση δε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει άμεσα εκλογές, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε πως όποτε κι αν επιλέξει ο  ίδιος “να συρθεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει αυτούς που σήμερα υποφέρουν. Και είναι η μεγάλη πλειοψηφία”.

Κύριος στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αποψινή του ομιλία, προδήλως ήταν να εμφανιστεί ο ίδιος και το κόμμα του ως “έτοιμοι” να αναλάβουν τη διακυβέρνηση διαθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο εξ ου και παρά τη σκληρή κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση απέφυγε να αφιερώσει εκτενείς αναφορές στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Η εικόνα που παρουσίασε πάντως για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα είναι “καταστροφής” και αποτυχίας.

Για πρώτη φορά ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη θεσμική ανασυγκρότηση της λειτουργίας του κράτους, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά απαρτιζόμενης όχι απο “μέλη” του κόμματός του αλλά “προσωπικότητες” καταξιωμένες στους τομείς τους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Από κει και πέρα, οι ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα δεν είχαν εκπλήξεις και επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για τα βασικά μέτρα που θα ανακοίνωνε για τους άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ (ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης και τη βενζίνη, επιδότηση ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό , ο κ. Τσίπρας είπε για:

Μεσαία τάξη

“Ποια είναι στα αλήθεια αυτή η μεσαία τάξη που ξαφνικά τόσο συγκίνησε εκείνους που λίγα χρόνια πριν, τους έριχναν τα βάρη της χρεοκοπίας και τους έλεγαν ‘μαζί τα φάγαμε’; Είναι μήπως αυτοί που έχουν τόσο μεγάλα κέρδη και ωφελήθηκαν καθόλου από τις φοροελαφρύνσεις στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων; Ή είναι αυτοί που έχουν από 800.000 ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν σε κάθε τους παιδί; Όχι δεν είναι αυτοί. Αυτοί είναι η τάξη και οι συνδαιτημόνες του κ. Μητσοτάκη. Για τα συμφέροντα των οποίων εργάζεται. Μεσαία τάξη, είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί να πάνε στη δουλειά, στη βιοτεχνία, στο μαγαζί. Είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους.  Είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, πρωτίστως εξαπάτησε ο κ. Μητσοτάκης το 2019. Τους υποσχέθηκε λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και ασφάλεια. Και σήμερα δυο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, αλλά έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα”.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: “Αντί για λιγότερους φόρους, η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα ύφεση, στασιμότητα μισθών, μείωση εισοδημάτων και πλέον ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, των μισθωτών, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών”.

Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: “Οι λιγότεροι φόροι, έγιναν λιγότερα χρήματα στις τσέπες των πολιτών. Οι καλύτερες δουλειές, έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές σε χειρότερες συνθήκες. Η ασφάλεια, έγινε γενικευμένη ανασφάλεια, οριζόντια στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά είναι οι συνέπειες μιας συνειδητής πολιτικής επιλογής. Η σύλληψη και η εκτέλεση της οποίας, είναι αποκλειστικά έργο του κ. Μητσοτάκη. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, συνειδητά επέλεξε για ποιους και πώς θα κυβερνήσει τον τόπο. Δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν κυβερνά ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν. Κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας. Για μια ελίτ λίγων και ισχυρών που επανήλθε στο τιμόνι της χώρας, για να ιδιοποιηθεί τις θυσίες και τους κόπους αυτών που πλήρωσαν την κρίση. Και τρέφεται από το κρατικό χρήμα, επιβάλλοντας δημόσια ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα”. Και πρόσθεσε: “Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος. Ως άλλος Καίσαρας. Μετατρέποντας το Γραφείο του Πρωθυπουργού στον ένα και μοναδικό πυλώνα της εκτελεστικής εξουσίας. Με Υπουργούς διακοσμητικούς, με τη Βουλή σε μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης. Η χώρα κυβερνάται από την αρχή του ενός, με το ψέμα και την προπαγάνδα που πληρώνεται αδρά με κρατικό χρήμα, από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου.

Οι άξονες του σχεδίου για τη “νέα αρχή”

Παρουσιάζοντας το νέο μοντέλο διακυβέρνησης ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι “η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι  κυβέρνηση ενός κόμματος. Θα συμμετάσχουν προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη”.

Και όπως είπε ο κ. Τσίπρας:

– Καταργούμε το Νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.

– Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

– Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του Κράτους. Ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα.

– Καταργούμε επίσης, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας.

– Καταργούμε, επίσης, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων  golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας.

-Συστήνουμε την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόταση που διαμορφώσαμε στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές. Με διαλειτουργικότητα με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και με επιλογή διοίκησης διακομματικής αποδοχής. Βάζουμε τέλος στη χρόνια παθογένεια της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων.

– Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ένα θεσμό, αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργεί σε πολλές προηγμένες δημοκρατίες, ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

– Βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.

– Θεσπίζουμε την αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.

– Επιλoγή Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

– Nέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης. Με την υποχρέωση ανάρτησης στη διαύγεια όλων των πρωτογενών στοιχείων των μετρήσεων κάθε εταιρείας, καθώς και των συμβάσεων έργου που συνάπτουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς εντολείς.

Kοινωνικό Kράτος

Για το νέο ΕΣΥ ο κ. Τσίπρας είπε:

– Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα 1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε βάθος τετραετίας οι δαπάνες θα φτάσουν στο 7% του ΑΕΠ

– Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

– Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.

– Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

– Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

– Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

– Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

– Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

– Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

– Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Παιδεία 

– Καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

– Άμεση  ενίσχυση με  20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

– Θέσπιση  ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθέναν που θα συνταξιοδοτείται.

– Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

– Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2.000 διορισμούς ανά έτος.

– Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.

– Ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου.

– Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.

– Λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

– Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της  πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Εργασιακά 

– Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

– Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες.

– Ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

– Αποκατάσταση και διεύρυνση Συλλογικών  Συμβάσεων Εργασίας.

– Επαναφορά  βάσιμου λόγου απόλυσης.

– Ενίσχυση  Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

– Αποκατάσταση Συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

– Ρύθμιση  τηλεργασίας.

– Μετατροπή σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

– Μείωση ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας.

– Θεσμική κατοχύρωση για το δικαίωμα στην απεργία.

– Πιλοτική εφαρμογή του 35ώρου, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

– Ενίσχυση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στον Δημόσιο τομέα.

– Ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

– Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

– Αναγνώριση  εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Πράσινη μετάβαση –  παραγωγικό μοντέλο

– Το 50% ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας να προέρχεται από νοικοκυριά και ΜμΕ. Γι’ αυτό και κατανέμουμε το 1/2 των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.

Τράπεζες

– Αναδιάταξη του Τραπεζικού τομέα, και επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον φυσικό του ρόλο, δηλαδή σε αυτόν του βασικού χρηματοδότη της οικονομίας.

– Αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ.

– Αναβαθμίζουμε τον ρόλο της Αναπτυξιακής τράπεζας.  Η αναπτυξιακή τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και αφετέρου θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα.

Χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών 

Για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες παρεμβάσεις, είπε ο κ. Τσίπρας.

– Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.

– Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.

– Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

– Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Κύμα ακρίβειας 

– Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η  ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης, μείωση 50% για τη βενζίνη, μείωση 93% – σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης.

– Προχωρούμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.

– Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο.

– Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Φορολογικό σύστημα

– Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

– Μείωση προοδευτικά του συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.

– Κατάργηση  τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

Αγροτική Ανάπτυξη

– Χορήγηση Εισόδηματος Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.

– Ρυθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.

– Χορήγηση Εισοδήματος ¨Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.

– Ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος.

– Επιστροφή  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.

– Ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

Πηγή: pierianews.gr