Στα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε στην εκτίμηση ότι τον Μάιο θα μπορέσουν να ανοίξουν τα κτήματα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και σημείωσε πως όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί “πλησιάζουμε στο άνοιγμα των κτημάτων”.

“Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δεινή θέση που έχουν βρεθεί οι επαγγελματίες του κλάδου της εστιάσεως. Εκ μέρους της κυβερνήσεως, τους ζητώ συγγνώμη, γιατί είναι κλειστοί για τόσους μήνες, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι σίγουρα και εκείνοι καταλαβαίνουν ότι αυτή δεν είναι μια απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία, επειδή θέλαμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά γιατί επικράτησε -και σωστά πιστεύω- στην κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία το κριτήριο της υπερασπίσεως και της προασπίσεως της δημόσιας υγείας.

Επιλέξαμε να χαθούν χρήματα για να σωθούν ζωές και αυτό ασφαλώς δημιουργεί προβλήματα”, είπε ο υπουργός και παρουσίασε στοιχεία για τον τζίρο στον κλάδο της εστίασης, το 2019 και το 2020.

“Το 2019 το σύνολο του τζίρου στον κλάδο της εστίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν 6,4 δισεκατομμύρια. Το 2020 λόγω των κλειστών καταστημάτων, ο πραγματικός τζίρος έφτασε στα 4,2 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση, όμως, με μια σειρά μέτρων, έχει ενισχύσει τον κλάδο αυτόν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 1,93 δισεκατομμύρια. Έτσι, λοιπόν, τα 4,6 δισεκατομμύρια του 2020 τελικώς έκλεισαν σε 6,13 δισεκατομμύρια το 2020. Η απώλεια αυτών των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο στο σύνολο του κλάδου είναι ασφαλώς σημαντική, αλλά από την άλλη είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά, όσα περισσότερα μπορούσαμε, για να ενισχύσουμε τον κλάδο αυτόν ο οποίος είναι σε τόσο μεγάλη κρίση”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

“Υπήρξαν σοβαρά παράπονα από τις επιχειρήσεις εστιάσεως ότι από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 πήραν λιγότερα χρήματα απ’ όσο υπολόγιζαν”, ανέφερε επίσης ο υπουργός και προσέθεσε: “Εμείς δράσαμε για να απαντήσουμε σ’ αυτή τους την κριτική, που εγώ τη δέχομαι, γιατί αν κάποιος διαμαρτύρεται, δεν διαμαρτύρεται χωρίς λόγο. Κάποιον λόγο έχει που διαμαρτύρεται. Την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 για πρώτη φορά την κάναμε σε μηνιαία βάση και όχι σε διμηνιαία βάση. Για ποιον λόγο; Για να βάλουμε τον τζίρο του Ιανουαρίου του 2020 με τον τζίρο του Ιανουαρίου του 2021. Εκτιμούμε ότι βάσει αυτής της κίνησης τα καταστήματα που ήταν διαρκώς κλειστά, όπως η εστίαση, θα έχουν πλεονέκτημα ως προς την απορρόφηση χρημάτων σε σχέση με επιχειρήσεις που εν μέρει άνοιξαν όπως, παραδείγματος χάρη, το λιανικό εμπόριο, που τον μισό Ιανουάριο δούλεψε και δούλεψε καλά”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. “Είμαστε ήδη σε επαφή και συνεννόηση με τον κ. Καββαθά -τον κ. Καββαθά τον αναφέρω θεσμικά ως πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και ως εκπρόσωπο της εστίασης- και σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα, καινούργιο ΕΣΠΑ, εστιασμένο μόνο για την εστίαση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε έτι περαιτέρω εν όψει του ανοίγματος, γιατί πιστεύουμε ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί -δεν μπορώ να πω ημερομηνία-, πλησιάζουμε στο να ανοίξουμε”.

Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλασσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν δεξιώσεις.

“Θέλω να πω κάτι για τις επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering, γάμους κ.λπ., που είναι πολλές στην Ανατολική Αττική, είναι πολλά και ωραία τα κτήματα. Η προσωπική μου γνώμη -θα διακινδυνεύσω να το πω αυτό- είναι ότι από τις αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση να τις ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις.

Αυτό το λέω κυρίως για τον εξής λόγο, ότι πρέπει και αυτοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους και πρέπει και ο κόσμος που θέλει να προγραμματίσει εκδηλώσεις να σπεύσει από τώρα να κάνει το κλείσιμο των ραντεβού του. Διότι αν το αφήσουν όλοι οι συμπολίτες μας για την τελευταία στιγμή, όταν ανοίξουμε, μετά δεν θα βρίσκει κανένας κενή ημερομηνία, δεδομένου ότι έχουμε μείνει έναν χρόνο χωρίς εκδηλώσεις”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε:

“Πιστεύω, λοιπόν, ότι με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, που προχωράει ταχύτατα, με την εξέλιξη του καιρού προς τον Μάιο και τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πώς θα πάει η πανδημία στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, τον Μάιο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και αυτές τις επιχειρήσεις. Άρα, να κάνουν και αυτοί τον προγραμματισμό τους. Είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής”.

Τα προβλήματα του κλάδου της εστιάσης συζητήθηκαν με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου. Ο βουλευτής επισήμανε ειδικότερα τα προβλήματα του κλάδου ιδιοκτητών κτημάτων και αιθουσών δεξιώσεων που είναι πολλά ιδίως στην Ανατολική Αττική και οι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε αυτά.

“Δοκιμάζονται σφόδρα και αυτοί απ’ αυτήν την περιοριστική πολιτική που έχουμε ακολουθήσει λόγω της πανδημίας, αναγκαία μεν για τους λόγους δημόσιας υγείας, αλλά καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για χιλιάδες επιχειρήσεις. Όπως με ενημέρωσαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΒΕΕ, είναι 23.000 επιχειρήσεις μόνο στην Περιφέρεια Αττικής. Μιλάμε, λοιπόν, για πάρα πολύ κόσμο, πολλές επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενους, για ένα μεγάλο κύκλο εργαζομένων και συναφών επαγγελμάτων που είναι γύρω από την εστίαση και πρέπει πραγματικά με αφορμή αυτήν την ερώτηση και τη δικιά σας παρουσία σήμερα στη Βουλή να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτούς τους ανθρώπους”, είπε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε:

“Αξίζει τον κόπο να υποστηρίξουμε την εστίαση. Είναι ωραίες επιχειρήσεις, είναι μικρομεσαίες, ταιριάζουν στον Έλληνα, ταιριάζουν στην Ανατολική Αττική, όπου οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα κτήματα είναι από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες που έχουμε. Δεν βοηθάνε να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας, αλλά βοηθούν στο να είμαστε κοντά ο ένας με τον άλλο και να έχουμε την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας από την Αθήνα, από το κέντρο, απ’ όπου έρχονται χιλιάδες επισκέπτες γι’ αυτόν τον λόγο στις ωραίες μας περιοχές. Άρα, λοιπόν, πρέπει να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε να μείνουν ανοιχτοί”.

Πηγή: pierianews.gr