Αύξηση των ποσών με τα οποία αποζημιώνονται για τις μετακινήσεις τους οι νεφροπαθείς και οι πάσχοντες από θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2012, παρόλες τις αυξήσεις σε όλα τα ποσά που συνδέονται με τις μετακινήσεις αυτές, όπως είναι τα καύσιμα, τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των ταξί, ζητά με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την παρέμβαση των υπουργείων για την ικανοποίηση του εύλογου και δίκαιου αιτήματος 13.700 και πλέον ατόμων με χρόνιες παθήσεις που είναι σε αιμοκάθαρση, καθώς και αυτών που κάνουν συστηματικά μεταγγίσεις αίματος, λόγο για τον οποίο λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ τη σχετική αποζημίωση για τη μετακίνησή τους.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι αποζημιώσεις δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2012, παρ’ όλες τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί σε όλα τα ποσά που συνδέονται με τις μετακινήσεις αυτές, όπως είναι τα καύσιμα, τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των ταξί.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται, περίπου 11.200 αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς και περίπου 2.500 μεταγγιζόμενοι με θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και δρεπανοκυτταρική νόσο (δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία), μετακινούνται προς και από τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης και τις Μονάδες μετάγγισης αίματος σε τακτική βάση.

«Η μετακίνησή τους αυτή είναι απόλυτα απαραίτητη για να διατηρηθούν στη ζωή, πραγματοποιείται κυρίως με ταξί και με Ι.Χ., είναι κατηγοριοποιημένη και καταβάλλεται αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ βάσει των όσων ορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας» υπογραμμίζει η ΕΣΑμεΑ.

Οι αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ

Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και διαμορφώνονται ως εξής: για Αθήνα και Πειραιά η αποζημίωση ανέρχεται στα 230 ευρώ, για Θεσσαλονίκη στα 220 ευρώ, για Ηράκλειο και Πάτρα στα 140 ευρώ και για τα λοιπά αστικά κέντρα στα 115 ευρώ μηνιαίως. Εκτός αστικών περιοχών, οι αποζημιώσεις διαμορφώνονται ανάλογα με την απόσταση του Κέντρου Αιμοκάθαρσης από τον τόπο κατοικίας: για απόσταση έως 50 χιλιόμετρα χορηγούνται 400 ευρώ, για 50-80 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας 550 ευρώ και για αποστάσεις άνω των 80 χιλιομέτρων 800 ευρώ.

Βεβαίως, όπως σημειώνει η ΕΣΑμεΑ, τα ποσά είναι ενδεικτικά για όσους ασθενείς διαμένουν στη νησιωτική χώρα, όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές και μετακινούνται με αεροπλάνο ή με πλοίο. Το επιπλέον κόστος για την κάλυψη της μετακίνησης αυτής το επιβαρύνονται οι ίδιοι, καθώς αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Για το θέμα, τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.), και το σύνολο σχεδόν των πρωτοβάθμιων Σωματείων μελών της, όσο και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.Θ.Α.), από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η αύξηση των κομίστρων των ταξί, έχουν αποστείλει σχετικές επιστολές με την άμεση ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης των μετακινήσεων των μελών τους, πλην όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ανταπόκριση από τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Πηγή: pierianews.gr