Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Αντώνη Τουρκογιώργη. Ο θρυλικός ροκάς πέθανε σε ηλικία 73 ετών ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα (5/5), ύστερα από πολύχρονη μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Αντώνης Τουρκογιώργης, τραγουδιστής, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των «Socrates Drunk the Conium», αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, από το 2010.

Ήταν Απρίλιος εκείνης της χρονιάς όταν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας κατόπιν αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Έκτοτε δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει ουσιαστικά.

Τον Οκτώβριο του 2018, οι φίλοι του έδειξαν πως δεν τον ξεχνούν και οργάνωσαν μια μεγάλη συναυλία με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την στήριξή του, ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπεία σε ειδικό κέντρο. Μεταξύ άλλων, στην συναυλία τότε συμμετείχαν η Ελένη Βιτάλη, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Γλυκερία, ο Χρήστος Δάντης, η Ελεονώρα και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Μπίγαλης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, φίλοι και συνεργάτες τον αποχαιρέτησαν με αναρτήσεις μέσα από τα social media.

Μέσω ανάρτησης, ο άλλοτε συνεργάτης του, Κώστας Μπίγαλης, αποχαιρέτησε τον Αντώνη Τουρκογιώργη, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του: «Σήμερα έφυγε ο μεγάλος μουσικός, κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής, Αντώνης Τουρκογιώργης, να συναντήσει τον αδερφικό του φίλο, Γιάννη Σπάθα, το άλλο του μισό των θρυλικών Socrates Drank the Conium του κορυφαίου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών. Tony Power. Για πάντα».

Συγκινεί η ανάρτηση του Γιάννη Ζουγανέλη για τον θάνατο του Αντώνη Τουρκογιώργη.

«Η Ζωή που σήμερα γιορτάζει. Σήμερα με πόνεσε. Μου πήρε απ’ τη καρδιά μου. Παλμούς και συναισθήματα. Εικόνες και εντάσεις Ροκ. Έφυγε ένας μεγάλος δημιουργός

Μας άφησε τα Δώρα του. Τους ήχους του. Τις σκέψεις και τη ποίηση. Το μπασσό του την ηλεκτρική Κιθάρα του. Την ηλεκτρισμένη φωνή του. Τη γλώσσα του σώματος του

Τη δυναμική του. Την οξυμένη γλώσσα του. Το χιούμορ του τα όνειρα.

ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΥΡΚΟΓΙΩΡΓΗ. Σ ευχαριστώ για την ομορφιά σου. Για τον τρόπο και τη στάση. Στη εμπνευσμένη καθημερινότητά σου. Για την Ευγένεια και την επαναστατικότητα σου. Εύχομαι να συναντήσεις. Για να ηρεμίσει η Ψυχή σου. Τον αδελφό σου Γιάννη Σπάθα. Η παρακαταθήκη που μας αφήνεις θα σε κρατά ζωντανό.

Η Λίνα σου κι ο Γιάννης σου. Και τα δίδυμα εγγόνια σου. Έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τη ζωντάνια σου.

Καλό ταξίδι αγάπη μου !!!».

Ποιος ήταν ο Αντώνης Τουρκογιώργης

Ο Αντώνης Τουρκογιώργης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1951 και έγινε αρχικά γνωστός ως μπασίστας και τραγουδιστής των Socrates Drank the Conium. Υπήρξε ένας δυναμικός περφόμερ, τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ασυμβίβαστος στο σύνολό του, καλλιτέχνης. Αφοσιώθηκε στην ροκ μουσική και άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα.

Μετά την διάλυση των Socrates, ο Αντώνης Τουρκογιώργης ακολούθησε σόλο καριέρα κάνοντας πολλές επιτυχημένες συνεργασίες. Το 2007 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του, με τίτλο «Το Συγκρότημα» στο οποίο με χιούμορ και ζωντάνια κατέγραφε πώς δημιουργείται ένα συγκρότημα με βάση την προσωπική του εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα ξετύλιγε τη μουσική του πορεία από τα πρώτα του βήματα στη μουσική. Κομβιό σημείο βεβαίως του βιβλίου αποτελεί η περιπετειώδης και ανατρεπτική μουσική διαδρομή των σπουδαίων Socrates.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, στην σελίδα των θαυμαστών στο Facebook, έγινε η εξής ανάρτηση:

«Με λύπη ανήμερα Πάσχα έμαθα το δυσάρεστο γεγονός η ροκ φωνή της Ελλάδος μας ο μουσικός τραγουδιστής ιδρυτής των Socrates drank the conium Αντώνης Τουρκογιώργης (tony power) δεν βρίσκεται ανάμεσα μας πάει στην γειτονιά των αγγέλων να βρει τους συνοδοιπόρους στην μουσική σκηνή Γιάννη Σπάθα και Νίκο Αντύπα καλό παράδεισο να έχεις αγαπημένε φίλε».

Προσωπικοί δίσκοι

«Τα Μάτια 14» (1986)

«Επεισόδιο» (1988)

«Μόνον Όρθιοι» (1990)

«Πυρ, Γυνή και Rock and Roll» (1991) (με τη Λίνα Μπαμπατσιά)

«Βήματα» (1992)

«Ουφ!» (1998)

Με τους Socrates Drank the Conium

«Socrates Drank the Conium» (1972)

«Taste of Conium» (1972)

«On the Wings» (1973)

«Phos» (1976)

«Waiting for Something» (1980)

«Breaking Through» (1981)

«Plaza» (1984)

Πηγή: pierianews.gr