Μου έβγαλαν έναν χαρακτήρα που δεν είχα ποτέ: του φονιά. Λέω δηλαδή ότι θα μπορούσα να τους σκοτώσω και να έχω καθαρή συνείδηση, να πάω για ύπνο και να λέω “έκανα ένα λειτούργημα σήμερα, έκανα καλό στην κοινωνία”. Τι μου έβγαλαν αυτοί οι άνθρωποι! Πληρώνεται αυτή η ηθική βλάβη που έχω πάθει; Που με έχουν φέρει σε σημείο να παρακαλάω να τους κάνω κακό; Υπάρχει ηθική αποζημίωση για ένα τέτοιο συναίσθημα; Είναι τρομερό να σιχαίνεσαι τον εαυτό σου που νιώθεις έτσι», λέει στο inside story o 50χρονος Κοσμάς, που έχασε €120.000 από επιτήδειους που τον προσέγγισαν τηλεφωνικά, του υποσχέθηκαν κέρδη από επενδύσεις στην «παγκόσμια αγορά», κέρδισαν την εμπιστοσύνη του και όταν τους ζήτησε πίσω τα χρήματά του, εξαφανίστηκαν.

Με δυο λόγια

Ο Κοσμάς (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) είναι από τους πιο τυχερούς συγκριτικά. Στην ελληνική ομάδα θυμάτων από επενδυτικές απάτες που δημιουργήθηκε αυθόρμητα μέσω facebook, υπάρχουν άτομα που έχουν χάσει κόπους μιας ζωής –ακόμη και 400.000 ευρώ– και βρίσκονται σε άθλια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση.

Ο συνομιλητής μας έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη Σκανδιναβία, όπου εργαζόταν ως χειριστής μηχανημάτων και υπεύθυνος προσωπικού. Εκεί γνώρισε και τη σύζυγό του. Επέστρεψαν μαζί στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε ένα νησί του Ιονίου, με σκοπό να φτιάξουν μία μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση με χρήματα που είχαν καταφέρει να μαζέψουν όσο ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό. Δυστυχώς όμως η ζωή δεν τα έφερε όπως είχαν σχεδιάσει. Το 2019 έχασε τη γυναίκα του και έμεινε μόνος να μεγαλώνει τις δύο μικρές κόρες τους. «Τότε ήταν που με προσέγγισαν [οι απατεώνες]. Έδειξαν συμπόνια για το χαμό της γυναίκας μου και έλεγαν “θα σε βοηθήσουμε, θα σε στηρίξουμε να μεγαλώσεις τα παιδιά σου”. Αυτό ήταν που με πείραξε πιο πολύ, ότι είδαν έναν άνθρωπο σε μία τόσο δύσκολη φάση της ζωής του και με λήστεψαν την ώρα που “πέθαινα”. Εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη που είχα για βοήθεια». Οι απατεώνες με διάφορα τεχνάσματα κατάφεραν να του αποσπάσουν όλα τα χρήματα που είχε βάλει στην άκρη για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που ετοιμαζόταν να φτιάξει και άλλα που αναγκάστηκε να δώσει με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ανακτήσει το επενδυμένο κεφάλαιό του.

«”Έχουμε ένα ωραίο πακέτο για σας” μου είπαν, “θα βάλετε €20.000 και θα παίρνετε €1.500 το μήνα, χωρίς ρίσκο». Οι επενδύσεις που καλούνται να κάνουν τα υποψήφια θύματα είναι γνωστές ως CFD (contract for differences) ή binary options. Με απλά λόγια τους προτείνεται να επενδύσουν στη διαφορά της τιμής μιας ισοτιμίας (π.χ. ευρώ/δολαρίου), μιας μετοχής, ενός εμπορεύματος (πετρέλαιο, χρυσός κ.λπ.) ή κάποιου κρυπτονομίσματος (bitcoin κ.ά.). Το “ποντάρισμα” μπορεί να είναι είτε στην άνοδο είτε στην πτώση της αξίας στην οποίαν έχουν επενδύσει. Κερδίζουν αν η πρόβλεψή τους επαληθευτεί, π.χ. αν όντως πέσει η τιμή του πετρελαίου.

«Πράγματι τον πρώτο μήνα μου έστειλαν με έμβασμα €1.500 που είχαν πει». Εκ πρώτης όψεως όλα έμοιαζαν νομιμοφανή και πιστευτά. «Πριν ξεκινήσουμε μου έστειλαν με email πολυσέλιδη σύμβαση και μου ζήτησαν να την υπογράψω και να τη στείλω πίσω. Μπήκα στην ιστοσελίδα τους και μου φάνηκαν όλα εντάξει. Δεν πήγε το μυαλό μου ότι ήταν απάτη. Έγραφε ότι εποπτεύονται από την FCA (σ.σ.: τη βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς), δεν μπήκα στη διαδικασία να το διασταυρώσω με την FCA. Πίστεψα σε αυτό που έβλεπα, γιατί με το αγαθό μυαλό που είχα σκέφτηκα ότι αν γράφουν ψέματα θα τους κλείσουν τη ιστοσελίδα. Έτσι υπέθεσα. Όμως ήταν όλα ψέματα».

Όπως προκύπτει από την έρευνα του inside story σε δεκάδες απατηλά site επενδύσεων, εκτός από ορισμένα που έχουν εξόφθαλμα συντακτικά και ορθογραφικά λάθη ως προϊόντα αυτόματης μετάφρασης από τα αγγλικά στα ελληνικά, υπάρχουν και άλλα που είναι αρκετά καλοστημένα και εκ πρώτης όψεως μπορούν να ξεγελάσουν το μάτι ακόμη και ενός έμπειρου χρήστη του διαδικτύου. Εξάλλου δεν σπανίζουν και οι περιπτώσεις που οι απατεώνες «κλωνοποιούν»4fxroyal (clone of EEA authorised firm) | FCA επωνυμίες, ιστοσελίδες και λοιπά στοιχεία αδειοδοτημένων επενδυτικών εταιρειών, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το να γίνουν αντιληπτοί.

«Μετά με έπεισαν να επενδύσω σε bitcoin επιπλέον €40.000, τους λέω όμως ότι αυτά τα χρήματα δεν μπορώ να τα δεσμεύσω για μεγάλο διάστημα και ότι θα τα βάλω το πολύ για έναν μήνα. “Σε δύο εβδομάδες θα τα πάρεις πίσω”, μου είπαν. Τα βάζω και μετά άρχισαν οι εκβιασμοί. Μου ζητούσαν να τους στείλω κι άλλα λεφτά για να εξαγοράσω το συμβόλαιο και να μην τα χάσω όλα, το έκανα και μετά εξαφανίστηκαν. Μέσα στο άγχος μου δεν είχα και με ποιον να το μοιραστώ όλο αυτό και έκανα λάθος κινήσεις λόγω του στρες. ΄Έξω από τον χορό λέμε πολλά. Όταν είσαι μόνος σου και σου συμβαίνει ένα τέτοιο πράγμα δεν είναι εύκολο να λειτουργήσεις με καθαρό μυαλό. Έπεσα σε κατάθλιψη, δεν είχα μιλήσει σε κανέναν, ούτε στους γονείς μου που είναι ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία και θα έσκαγαν αν μάθαιναν ότι έπαθα τέτοια καταστροφή. Στην αρχή έλεγα “πόσο βλάκας μπορεί να είμαι, πόσο ηλίθιος;”, άρχισα να τα βάζω με τον εαυτό μου, “πώς τους πίστεψα;”. Μετά όταν άρχισα και γνώριζα ανθρώπους που την πάτησαν κι αυτοί και έβλεπα το μορφωτικό επίπεδο και το πόσο καλλιεργημένοι και αξιόλογοι ήταν, αναρωτιόμουν “πώς γίνεται;”».

Μεταξύ των θυμάτων που έχουν συσπειρωθεί συγκαταλέγονται τραπεζικοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, ακόμη και άτομα που στο παρελθόν κατείχαν πολιτικές θέσεις.

Πώς στήνουν την απάτη

Οι αφηγήσεις όλων των θυμάτων είναι παρόμοιες. Κάποια άτομα, άνδρες ή γυναίκες, που μιλάνε άπταιστα ελληνικά, συνήθως με ξενική προφορά και συστήνονται με ελληνικό ονοματεπώνυμο (πιθανότατα ψευδές), καλούν ανυποψίαστους, προσποιούμενοι τους εξειδικευμένους συνεργάτες δήθεν αδειοδοτημένων επενδυτικών εταιρειών με έδρα στο Λονδίνο και παράρτημα στην Κύπρο. Κάθε φορά επικαλούνται και άλλη επωνυμία. Στην έρευνά μας μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει περίπου 20 διαφορετικές ονομασίες, που έχουν ξεφυτρώσει από το 2019 έως σήμερα. Οι επιτήδειοι υποτίθεται ότι παρέχουν την δυνατότητα συναλλαγών στις διεθνείς χρηματαγορές και πως με αυτόν τον τρόπο το υποψήφιο θύμα τους μπορεί να εξασφαλίσει ένα έξτρα εισόδημα.

Έχει τύχει να καλέσουν κι εμένα αρκετές φορές. Η προσέγγισή τους είναι ψύχραιμη, δηλαδή στην πρώτη επικοινωνία δεν υπόσχονται υπέρογκα και άρα μη αληθοφανή κέρδη – πιθανότητα για να μην κινήσουν υποψίες στους πιο καχύποπτους. «Ξεκαθαρίζουν» από την αρχή ότι η αμοιβή τους είναι μία συγκεκριμένη (χαμηλή) προμήθεια σε κάθε άνοιγμα θέσης (είτε κερδοφόρας, είτε όχι) και πως το αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει κανείς να επενδύει «στην παγκόσμια αγορά» μπορεί να είναι μόλις €250-350. Μετά την πρώτη ενημέρωση σε κατευθύνουν στο site τους, για να πιστοποιήσεις τάχα ιδίοις όμμασιν ότι πρόκειται για αδειοδοτημένη εταιρεία (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους στο τηλέφωνο και τα αναγραφόμενα στο site τους) και σε προτρέπουν να ανοίξεις λογαριασμό στην πλατφόρμα και να ξεκινήσεις να κάνεις επενδύσεις.

Αφού κάνει κάποιος εγγραφή, αναλαμβάνει τον πελάτη-θύμα ένας οικονομικός σύμβουλος (account manager), ο οποίος συστήνεται με ψεύτικα στοιχεία. Επικοινωνεί καθημερινά μαζί του, βοηθώντας τον, υποτίθεται, να κάνει επενδυτικές κινήσεις. Είναι άκρως φιλικός και προσιτός, μιλά σε προσωπικό τόνο, ρωτά για τη ζωή, τις εμπειρίες και τις απόψεις του πελάτη, «μπαίνει κυριολεκτικά κάτω από το δέρμα σου», όπως μας λέει ο Κοσμάς, αφού στόχος είναι να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πελάτη, έτσι ώστε να τον καθοδηγήσει και να τον πείσει να κάνει κινήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ.

Αρχικά, οι απατεώνες ζητούν από τον πελάτη να μεταφέρει τουλάχιστον ένα ποσό λίγων εκατοντάδων ευρώ. Ανοίγουν στο όνομά του επενδυτικό λογαριασμό συναλλαγών, όπου εμφανίζονται οι κινήσεις (καταθέσεις – αποδόσεις, κ.λπ.). Οι λογαριασμοί αρχίζουν από την πρώτη στιγμή να εμφανίζουν πολύ υψηλές αποδόσεις και, σε συνδυασμό με συνεχείς πιέσεις που δέχονται οι επενδυτές-θύματα από τους δήθεν επενδυτικούς συμβούλους για νέες υποτιθέμενες επενδυτικές ευκαιρίες, ώστε να καταθέτουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά, ο πελάτης πείθεται να κάνει μεγαλύτερες καταθέσεις.

Οι μεταφορές χρημάτων γίνονται με τραπεζικά εμβάσματα σε εταιρείες (υπαρκτές ή εικονικές) με διαφορετική επωνυμία από αυτήν της ψεύτικης επενδυτικής, οι οποίες έχουν έδρα σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ιταλία, Πολωνία, Βουλγαρία και αλλού και μέσω ενός δαιδαλώδους εταιρικού δικτύου, εμβάζονται τα χρήματα των θυμάτων στους τελικούς αποδέκτες, καθιστώντας στην πράξη αδύνατη την ανάκτηση των κλεμμένων κεφαλαίων. Άλλες φορές οι ανυποψίαστοι επενδυτές πριν μεταφέρουν τα χρήματα στην τσέπη των απατεώνων, καλούνται να τα μετατρέψουν σε κρυπτονομίσματα.

Αγαπημένη έδρα για δεκάδες επενδυτικές εταιρείες-απάτη που έχουν αποσπάσει χρήματα από ανυποψίαστους και στην Ελλάδα, είναι ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησιωτικό κρατίδιο στην εξωτική Καραϊβική, που έχει επίσημη γλώσσα τα αγγλικά και είναι γνωστό για το χαλαρό έως ανύπαρκτο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις εταιρείες Forex, τις φοροαπαλλαγές του και το υψηλό επίπεδο εμπιστευτικότητας. Μάλιστα στην έρευνά μας βρήκαμε πολλές από τις δήθεν επενδυτικές που εδρεύουν εκεί να «στριμώχνονται» στο γραφείο Νο 305Τα σχόλια στο Google Maps του επιχειρηματικού κέντρου GriffithMisuse / Abuse of Suite 305, Griffith Corporate Centre. Το γραφείο αυτό στην πραγματικότητα είναι καταχωρημένο σε μία εταιρεία, τη Wilfred Services Ltd., η οποία όπως γράφει στο site τηςAbout Us | Wilfred Services Ltd. δραστηριοποιείται από το 1997 και «εξειδικεύεται στη διαμόρφωση εξατομικευμένων λύσεων για την προστασία περιουσιακών στοιχείων, τη διατήρηση και την ενίσχυση πλούτου. Η Wilfred παρέχει ακόμη συμβουλές στους πελάτες της προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν ή να αναβάλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κατά τη διεξαγωγή διεθνών συναλλαγών. Η εταιρεία μας παρέχει επίσης στρατηγικές και επιχειρηματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πελάτες σε όλον τον κόσμο».

Πώς πείθουν τους επενδυτές-θύματα

Στον επενδυτικό λογαριασμό που έχει ο κάθε επενδυτής στην απατηλή πλατφόρμα, παρουσιάζονται συνεχώς κέρδη, όμως αυτός δεν είναι τίποτε άλλο παρά εικονικός λογαριασμός (demo). Με άλλα λόγια πρόκειται για προσομοίωση· ο λογαριασμός δεν είναι συνδεδεμένος σε καμία διεθνή ή εγχώρια αγορά και, φυσικά, τα χρήματα δεν επενδύονται ποτέ, αλλά καταλήγουν απευθείας στην τσέπη του απατεώνα. Μόλις υποβάλει κάποιος αίτημα να του αποδοθούν έστω λίγα από τα χρήματα που παρουσιάζονται ως κέρδη, οι δράστες επινοούν απίθανες προφάσεις για να αποφύγουν την πληρωμή και να αποσπάσουν ακόμα περισσότερα χρήματα (π.χ. πληρωμή φόρου κάποιων χιλιάδων ευρώ τάχα για να έρθουν τα χρήματα στην Ελλάδα από τη Βρετανία). Όταν αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια να υφαρπάξουν περισσότερα χρήματα, εξαφανίζονται και παρεμβαίνουν στον επενδυτικό λογαριασμό του θύματος, αφού ούτως ή άλλως η πλατφόρμα είναι προσομοιωτής και μπορεί να ρυθμίζεται ώστε να εμφανίζει οποιοδήποτε νούμερο, προκειμένου να έχει απώλειες, μέχρι να μηδενιστεί.

Όπως μας αναφέρει ο Διονύσης (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ο οποίος έχασε €80.000, οι επενδυτικές αυτές συνήθως χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες MetaTrader 4 και MetaTrader 5, οι οποίες επιτρέπουν τη δυνατότητα «προσομοίωσης»Forex Scam: Metatrader 4 Server Plugin Scam / Manipulation (Part 2) | youtube, το παραθυράκι δηλαδή που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι για να παραπλανήσουν τα θύματά τους. Παρόλα αυτά ο Διονύσης θεωρεί ότι η εταιρεία πίσω από την επενδυτική πλατφόρμα έχει μερίδιο ευθύνης, καθώς κατά τον ίδιο οφείλει να γνωρίζει με ποιον συνάπτει συμβόλαιο για τη χρήση του λογισμικού της. Υπεράνω ευθυνών, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ούτε οι ευρωπαϊκές και αγγλικές τράπεζες και οι εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω των οποίων κυκλοφορεί το χρήμα από την τσέπη των επενδυτών-θυμάτων προς το πορτοφόλι των εγκληματιών αφού, όπως τονίζει, δεν τηρούν βασικές αρχές που έχουν να κάνουν με την πραγματική ταυτότητα των τελικών πελατών τους και την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (KYC-AMLKYC and AML — the Difference and Best Practices | Sum & Substance).

Ο Διονύσης έχει μια διαφορετική ιστορία από τον Κοσμά να διηγηθεί. Η αιτία που πάτησε την μπανανόφλουδα, παρότι ως επιχειρηματίας ήταν εξοικειωμένος με την διαδικτυακή απάτη, τις επενδύσεις και το εμπόριο, δεν ήταν ένα απρόσωπο τηλεφώνημα. Αυτός που τον έμπλεξε ήταν ένας φίλος του με χρόνια προϋπηρεσίας σε τράπεζα, ο οποίος επίσης είχε επενδύσει εκεί τα χρήματά του, χωρίς να γνωρίζει τη δεδομένη στιγμή που διαφήμιζε την εταιρεία στον κύκλο του ότι είχε να κάνει με απατεώνες. Ο φίλος ήταν αυτός που έδωσε το τηλέφωνο του Διονύση στη δήθεν επενδυτική. «Με βομβάρδιζαν και οι δύο (φίλος και απατεώνας στο τηλέφωνο) να επενδύσω. Είχα ρωτήσει τον φίλο μου αν είχε καταφέρει να αποσύρει χρήματα από την εταιρεία και μου είχε πει “ναι”» – κάτι που αποδείχθηκε ψέμα στην πορεία. «Μου έδωσαν μέχρι και αριθμό άδειας στην FCA, ο οποίος ανήκε σε μία εταιρεία με το ίδιο όνομα, την οποία όπως αποδείχθηκε είχαν “κλωνοποιήσει”». Ξεκίνησε με €10.000 ως πρώτη τοποθέτηση τον Φεβρουάριο του 2020 και μέχρι τον Ιούνιο είχε επενδύσει συνολικά €80.000. Όταν προσπάθησε να τα αποσύρει, ήταν όλα μπλοκαρισμένα.

Τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές

Και ο Κοσμάς και ο Διονύσης, όπως και δεκάδες άλλα θύματα, μόλις κατάλαβαν ότι εξαπατήθηκαν και ότι τα χρήματά τους είχαν κάνει φτερά, έσπευσαν να κάνουν καταγγελία στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Όπως μας λέει ο Διονύσης, «στην αρχή μέχρι να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται νόμιζαν ότι πρόκειται για κάποιο τυχερό παιχνίδι». Αντιθέτως, αστυνομικοί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως π.χ. στη Ρόδο, έδειξαν μεγαλύτερη προθυμία να προβούν στις απαραίτητες υπηρεσιακές κινήσεις. Ο Κοσμάς από την πλευρά του χρεώνει στις αστυνομικές αρχές ολιγωρία. «Έκανα μία καταγγελία και τέλος. Δεν μου ζήτησαν καν τα e-mail τους. Η ιστοσελίδα υπάρχει ακόμη και σήμερα και αυτοί συνεχίζουν να εξαπατούν ανθρώπους. Δύο χρόνια έχουν περάσει». Σε λειτουργία είναι ακόμη και η ιστοσελίδα της επενδυτικής που εξαπάτησε τον Διονύση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη της άτυπης ομάδας θυμάτων στην οποία μετέχει όπως και ο Κοσμάς, είναι γύρω στα 70 άτομα και τα χρήματα που έχουν χάσει αθροιστικά υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος προτρέπει οποιοδήποτε έχει πέσει θύμα, ακόμη κι αν έχει χάσει μικρά ποσά λίγων εκατοντάδων ευρώ, να προχωρήσει σε καταγγελία στην αστυνομία. Πριν λίγες ημέρες, μέσω του δικηγόρου τους κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά εκατοντάδων σελίδων κατά εταιρειών σε Βουλγαρία, Αλβανία, Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Όπως εκτιμά, τα θύματα που έχουν ήδη συσπειρωθεί είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού αριθμού των εξαπατημένων στην Ελλάδα και ανεβάζει το νούμερο με πρόχειρους υπολογισμούς σε περισσότερα από 1.000 άτομα. Σε σελίδες αξιολόγησης εταιρειών forex, μπορεί κανείς να βρει σχόλια δεκάδων θυμάτωνBrokerz.com Review – 5 things you should know about Brokerz.com | theforexreview.com από Ελλάδα και όχι μόνο, που έχασαν τις περιουσίες τους από την ίδια εταιρεία που έκλεψε τον Κοσμά.

Ενδεικτική των ποσών που χάνονται διεθνώς από τέτοιες απάτες και του μεγέθους των διεθνών εγκληματικών δικτύωνFRAUD FACTORY | OCCRP που κρύβονται από πίσω, είναι πρόσφατη υπόθεση που εξιχνιάστηκε στις 11 ΜαΐουTRADING SCHEME RESULTING IN €30 MILLION IN LOSSES UNCOVERED | Europol από τις γερμανικές αστυνομικές αρχές με την συμβολή της Europol και οδήγησε σε 11 συλλήψεις (πέντε στη Βουλγαρία, μία στο Ισραήλ και πέντε στην Ισπανία). Η απάτη είχε στηθεί από Ισραηλινούς υπηκόους και τα τηλεφωνικά κέντρα που καλούσαν τους ανυποψίαστους λειτουργούσαν σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία. Το εγκληματικό δίκτυο εξαπάτησε άτομα απ’ όλη την Ευρώπη (Γερμανία, Ισπανία και αλλού) και κατάφερε να αποσπάσει σχεδόν 30 εκατ. ευρώ. Τα παράνομα έσοδα ξεπλένονταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών εικονικών εταιρειών που βρίσκονταν υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των υπόπτων και είχαν συσταθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, τόσο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκδίδουν κατά διαστήματα ενημερωτικά δελτία. Προειδοποίηση προς το επενδυτικό κοινό για επενδυτικούς κινδύνους (διαδικτυακή απάτη) | Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαδικτυακές απάτεςH Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με προσπάθειες εξαπάτησης μέσω ηλεκτρονικής εταιρικής αλληλογραφίας ή διαδικτυακών επενδυτικών προγραμμάτων, συμβουλές για την αποφυγή τους και οδηγίες για όσους έχουν πέσει θύματα. Η ΕΚ εκδίδει ανά διαστήματα και προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό. Προειδοποιήσεις για το Επενδυτικό Κοινό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για συγκεκριμένες μη αδειοδοτημένες εταιρείες και ιστοσελίδες/πλατφόρμες, όμως τα αντανακλαστικά της δεν είναι αρκετά γρήγορα. «Ο μέσος αριθμός warnings που εκδίδουν αντίστοιχες αρχές του εξωτερικού όπως η FCA είναι 250, όταν η ΕΚ βγάζει μετά βίας 10 τον χρόνο», λέει ο Διονύσης και συμπληρώνει ότι σε ταχύτητα «μας έχει ξεπεράσει ακόμη και η Βουλγαρία, με μέσο χρονικό διάστημα απενεργοποίησης ενός site τις 10 ημέρες». Στην Ελλάδα, παρότι π.χ. για ορισμένες εταιρείες έχουν βγει προειδοποιήσεις, οι ιστοσελίδες τους συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Ο Κοσμάς φέρνει το παράδειγμα της ιταλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία, όπως γράφει και στο site τηςLATEST WARNINGS | Consob, από τον Ιούλιο του 2019 που της δόθηκε αυτή η δυνατότητα έως και τις 17 Μαϊου 2021, έχει «συσκοτίσει» 446 απατηλές ιστοσελίδες επενδυτικών διαμεσολαβητών.

Ο καταιγισμός κλήσεων

Συνήθως οι τηλεφωνικοί αριθμοί από τους οποίους καλούν οι απατεώνες τα υποψήφια θύματά τους στην Ελλάδα έχουν κωδικό Αγγλίας ή Κύπρου. Στην έρευνά μας έχουμε εντοπίσει και αρκετούς που μοιάζουν με ελληνικά σταθερά ή κινητά, αλλά αν καλέσει κανείς πίσω διαπιστώνει ότι είναι εικονικά νούμερα και το μήνυμα που ακούει είναι ότι «ο αριθμός που καλείτε δεν χρησιμοποιείται». Συνολικά έχουμε εντοπίσει σχεδόν 50 διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνων από τους οποίους καλούν και έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες αρνητικά σχόλια σε ιστοσελίδες αξιολόγησης όπως η white-pages.gr. Αν δει κανείς τις εκατοντάδες χιλιάδες προβολές που έχουν αυτά τα νούμερα από ανθρώπους που αναζήτησαν πληροφορίες online μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκαν, μπορεί να έχει μία πρώτη ένδειξη για το πόσο μαζικές και επιθετικές είναι αυτές οι καμπάνιες εξαπάτησης. Μόνο τρεις αριθμοί από τους δεκάδες που βρήκαμε, ξεπερνούν αθροιστικά τις 200.000 εμφανίσεις.

Αρκετά τηλεφωνικά κέντρα forex, σύμφωνα με ξένα ρεπορτάζ λειτουργούν και στη γειτονική Αλβανία Web of Call-Center Scammers Reaches Into Albania, Georgia | OCCRP. Σε αρκετά σχόλια που βρήκαμε στο white-pages.gr, χρήστες γράφουν ότι τους κάλεσαν άτομα που μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, με κυπριακή ή αλβανική προφορά. Ψάχνοντας σε αλβανικές σελίδες εύρεσης εργασίας, βρήκαμε δεκάδες αγγελίες για τηλεφωνητές με απαραίτητο προσόν να γνωρίζουν πολύ καλά ελληνικά. Ο μισθός που προσφέρεται είναι συνήθως γύρω στα €400 συν μπόνους. Άλλοι δίνουν μόλις €200 συν μπόνους, ενώ κάποιες αναζητούν ομαδάρχες που να μιλάνε ελληνικά, με βασικό μισθό στα €1.000. Άλλες περιζήτητες γλώσσες είναι τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά ενώ πολλές αγγελίες έχουν απλώς ένα κινητό στο whatsapp, ούτε καν μια διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δηλαδή, για την αποστολή βιογραφικού.

Πηγή: insidestory.gr

Πηγή: pierianews.gr