Κέρδη έως και 100.000 ευρώ θα μπορούν να διεκδικούν όσοι συγκεντρώνουν αποδείξεις κατά τις αγορές τους αγαθών και υπηρεσιών, καθώς αλλάζει ριζικά το σύστημα της φορο-λοταρίας της Εφορίας.

Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από καταστήματα και ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αλλάζουν το σύστημα των μηνιαίων κληρώσεων των αποδείξεων, για να το καταστήσουν ελκυστικότερο, αυξάνοντας το κέρδη και μειώνοντας τους νικητές.

Οι αλλαγές στο σύστημα αποδείξεων, περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα που θα νομοθετηθεί σύντομα και εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θα προβλέπει την αύξηση του διανεμόμενου ποσού, μέσα από κληρώσεις της φορο-λοταρίας, από 12 εκατ. ευρώ, ετησίως σε 13 εκατ. ευρώ.

Με το υφιστάμενο σύστημα κληρώνονται κάθε μήνα 1.000 λαχνοί, και αναδεικνύονται 1.000 νικητές με έπαθλο 1.000 ευρώ έκαστος.

Με το νέο σύστημα που νομοθετείται, κάθε μήνα θα διανέμεται το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, αλλά σε λιγότερους νικητές.

Το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ καταλήγουν στο σχέδιο που προβλέπει την καθιέρωση 10 νικητών μηνιαίως με έπαθλο, το ποσό των 50.000 ευρώ έκαστος και 500 νικητές με έπαθλο 1.000 ευρώ έκαστος.

Θα καθιερωθεί και «τζακ-ποτ» καθώς στις γιορτές των Χριστουγέννων θα γίνεται έξτρα κλήρωση με 10 τυχερούς, οι οποίοι θα κερδίζουν από 100.000 ευρώ έκαστος.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι τα μεγάλα ποσά που θα δίδονται στους τυχερούς, θα καταστήσουν τη διαδικασία περισσότερο ελκυστική και πιο αποτελεσματικό το κυνήγι των αποδείξεων.

Αλλαγές και στους «λαχνούς»

Ταυτόχρονα δρομολογούνται και αλλαγές στη διαδικασία της συμμετοχής των αποδείξεων στη φορο-λοταρία. Σήμερα κάθε απόδειξη συμμετέχει αυτοτελώς στην κλήρωση, χωρίς καμία στάθμιση.

Με το νέο σύστημα, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και με το οικογενειακό εισόδημα.

Έτσι, οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας στο 40% του εισοδήματός τους θα έχουν περισσότερους λαχνούς σε σχέση με τον φορολογούμενο που συγκέντρωσε αποδείξεις μέχρι το 30% του εισοδήματός του.

Στο «στόχαστρο» 18 επαγγελματίες

Ταυτόχρονα τα κίνητρα για τη λήψη αποδείξεων περιλαμβάνουν και μειώσεις φόρους αν οι αποδείξεις προέρχονται από επαγγελματίες, επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή.

Πρόκειται για 18 κατηγορίες επαγγελματιών που «στοχοποιεί» το ΥΠΟΙΚ, και ο φορολογούμενος που θα λαμβάνει αποδείξεις από αυτούς, θα του αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για παροχή υπηρεσιών από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ το όφελος θα είναι 450 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για  εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ ενώ η έκπτωση φόρου φθάνει τα 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Το μέτρο θα αφορά τη λήψη αποδείξεων από τις ακόλουθες επαγγελματικές κατηγορίες:

 1. Δικηγόρους
 2. Αρχιτέκτονες.
 3. Ιδιωτικούς ερευνητές.
 4. Εργολάβους κηδειών και καύσης νεκρών.
 5. Εργολάβους κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
 6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
 7. Ξυλουργούς.
 8. Εργολάβους καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων.
 9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
 10. Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
 11. Ταξιτζήδες.
 12. Εργολάβους μεταλλικών. κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας).
 13. Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
 14. Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
 15. Ψυκτικούς, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
 16. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
 17. Φωτογράφους
 18. Εργολάβους σκυροδέματος.

Πηγή: pierianews.gr