Ανθρωπιστική Κρίση και Δραματικές Συνθήκες Στις Αστυνομικές Δυνάμεις της Ελλάδας

Ανθρωπιστική Κρίση και Δραματικές Συνθήκες Στις Αστυνομικές Δυνάμεις της Ελλάδας

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με δύο θανάτους μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα, φέρνοντας στο προσκήνιο τις σκοτεινές πτυχές της εξουσίας με ακροδεξιές ρίζες. Οι θάνατοι αυτοί συνέβησαν σε τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας, και έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εγχώρια αλλά και διεθνή ανησυχία.

Η κατάσταση στους κόλπους της αστυνομίας περιγράφεται από μάρτυρες ως εφιαλτική. Ιστορίες από μετανάστες πρώτης γενιάς, κυρίως αλβανικής καταγωγής, που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 αποκαλύπτουν εκατοντάδες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και ακραίες μεθόδους βασανισμού. Ορισμένοι περιγράφουν άθλιες πρακτικές, όπως οι αστυνομικοί να αναγκάζουν τους μετανάστες να επιτίθενται ο ένας στον άλλον για “ψυχαγωγικούς” λόγους.

Πέρα από τις προσωπικές μαρτυρίες, υπάρχει και η έρευνα της Επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να ελέγξει τις συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα. Οι συνθήκες αυτές θα χρησιμεύσουν ως κριτήριο αξιολόγησης της Δημοκρατίας στην χώρα. Η πρόσφατη απομάκρυνση του διοικητή του τμήματος της Ομόνοιας αποτελεί μόνο μια ενδεικτική κίνηση και δεν αγγίζει τη ρίζα του προβλήματος, το οποίο είναι οι ακροδεξιές αντιλήψεις που διαπερνούν την αστυνομία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αστυνομία, που είναι υπεύθυνη για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, έχει αποδειχθεί ότι φιλοξενεί ακροδεξιές παρουσίες. Τα ποσοστά ψηφισμάτων υπέρ της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών κομμάτων στα αστυνομικά τμήματα τα τελευταία χρόνια είναι ανησυχητικά. Αυτές οι ιδεολογίες έχουν οδηγήσει σε βία κατά των μεταναστών και ενίσχυση του αυταρχισμού.

Πηγή: documentonews.gr