Εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και οι συνέπειές της στους ψηφοφόρους

Εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και οι συνέπειές της στους ψηφοφόρους

«Δεν είναι πόλεμος ετούτο που μας βρήκε κ. Ταξίαρχε. Ντροπή είναι. Έλληνες να τουφεκάνε Έλληνες;». Αυτή τη φράση του Θανάση Βέγγου στην ταινία «Ψυχή Βαθιά» θυμήθηκα βλέποντας τα σχόλια στο Twitter μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι εδώ γιατί είστε εδώ. Και είμαστε εδώ για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ. Για την πατρίδα μας, για τις ζωές μας, για το μέλλον μας», ανέφερε στο βίντεο που ανέβασε, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως Στέφανο… σκέτο. Τα λόγια του καθενός μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά. Οι υποστηρικτές του όμως είναι έτοιμοι να «επιτεθούν», ενώ οι αντίπαλοί του εστιάζουν στα αρνητικά. Έτσι ξεκίνησε μια φραστική επίθεση με χαρακτηρισμούς που δεν έχουν θέση ούτε στην Αριστερά ούτε σε κανένα κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, δείχνει να βρίσκεται σε μια άρρωστη κατάσταση, με τις παλαιές σχέσεις των μελών του να μετατρέπονται σε οπαδικές αντιπαραθέσεις. Οι υποστηρικτές επιτίθενται ο ένας στον άλλον με σχεδόν χυδαίο τρόπο, τη στιγμή που γινόταν λόγος για κοινό μέτωπο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι, ο αντίπαλος απολαμβάνει την κατάσταση από την «πολυθρονάρα» του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πλέον, στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι χωρά μόνο ένας υποψήφιος, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον του κόμματος και τα εκλογικά αποτελέσματα το 2027. Η κατάσταση αυτή θα ενταθεί όταν ανακοινωθούν οι συμμετέχοντες στις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν τουλάχιστον 300.000 ψηφοφόρους, ενώ στην Κουμουνδούρου δεν κάνουν προβλέψεις, συνειδητοποιώντας ότι ίσως ο κόσμος γυρίσει την πλάτη του.

Η συνέχεια αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι δημοσκοπήσεις, μετά την εκλογή νέων αρχηγών, ίσως δείξουν το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερο κόμμα, με τη «ψαλίδα» να ανοίγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοσημείωτο είναι πως η αυτοκριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητείται. Και αν σε αυτές τις δύο μήνες περιορίζονται σε προσωπικές επιθέσεις πριν αρχίσουν οι προεκλογικές εκστρατείες, φανταστείτε τι έχει να συμβεί στη συνέχεια.

Πηγή: documentonews.gr