Η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για την ανασύνθεση της χώρας

Η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για την ανασύνθεση της χώρας

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι ιδιότυπη, με την κυβέρνηση να υποχωρεί και την αντιπολίτευση, κυρίως τα προοδευτικά κόμματα, να μην είναι σε θέση να προτείνουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Αυτή η εικόνα αφήνει περιθώρια σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, που προχωρά σε αντιδραστικές πολιτικές, πλήττοντας το κοινωνικό σύνολο, το δημόσιο συμφέρον και τους θεσμούς.

Η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι προφανής. Η συσσωμάτωση των δημοκρατικών στοιχείων και η σύγκλιση των ιδεολογικών τους εκφράσεων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός ευρύ πλαισίου αντίστασης και προόδου. Αυτό το μέτωπο θα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό αντιδεξιό πυλώνα και να διαμορφώσει στρατηγικές που θα οδηγήσουν σε εκλογική νίκη και ανασύνθεση του κράτους σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Τα μείζονα ζητήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των ανισοτήτων και η προστασία των θεσμών, απαιτούν κοινούς στόχους και συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Η προοδευτική παράταξη του μέλλοντος πρέπει να αναγνωρίσει την ιστορική της ευθύνη και να διαμορφώσει μια γραμμή που θα εμπνέει την κοινωνία και θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη στη βάση της.

Δεδομένου ότι οι ευθύνες πέφτουν κυρίως στα κόμματα που διοίκησαν τη χώρα, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση πρέπει να ανοίξει άμεσα, χωρίς εγωισμούς ή αναστολές. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει.

Η αναγκαία ευρύτητα, η συνεργασία στην αυτοδιοίκηση και η σύνθεση κοινοβουλευτικών ενεργειών είναι μερικά από τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την εδραίωση ενός προοδευτικού μετώπου.

Πηγή: documentonews.gr