Η Ιδεολογική Τάση της Νέας Δημοκρατίας και οι Σχέσεις της με την Ακροδεξιά

Η Ιδεολογική Τάση της Νέας Δημοκρατίας και οι Σχέσεις της με την Ακροδεξιά

Ο Άδωνης Γεωργιάδης, νυν υπουργός Υγείας, έχει επανειλημμένα εκφράσει αναφορές που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, όπως η δήλωσή του ότι η χούντα “παρέδωσε μία οικονομία κούκλα”, υπονοώντας ότι η εποχή της χούντας είχε θετικά αποτελέσματα. Ο ίδιος αποτελεί μέρος της Νέας Δημοκρατίας και έχει στο παρελθόν δείξει συμπάθεια προς αμφιλεγόμενες ιδέες, μεταξύ άλλων δηλώνοντας ότι “Έλληνας δεν γίνεσαι, γεννιέσαι”. Αυτή η στάση συνδυάζεται με την υπεράσπιση του Μεταξά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Νίκος Δένδιας.

Η πρόσφατη δήλωση του Ευστράτιου Σιμόπουλου, που είπε “τιμούμε τον Μεταξά”, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία και συνδέεται με την πιο ευρεία ιδεολογική γραμμή που διατρέχει τη γαλάζια παράταξη. Σχόλια που αφορούν την κατάθεση στεφάνων για την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή και η παραγνώριση αυτής της ιστορικής ημερομηνίας είναι ενδεικτικά των προνομιακών σχέσεων που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά.

Επιπλέον, ο Άγγελος Συρίγος έκανε δηλώσεις που χαρακτήρισαν την αντίσταση του Πολυτεχνείου ως “πολιτικό μύθο”, κάτι που υπονομεύει την ιστορική μνήμη και την αξία της αντίστασης κατά του φασισμού. Αυτές οι προκλητικές τοποθετήσεις αναδεικνύουν την εσωτερική ένταση στην Νέα Δημοκρατία σχετικά με τον ιστορικό της προσανατολισμό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ιδεολογική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις παραδόσεις του Καραμανλή και Σαμαρά, δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στην πραγματικότητα της γαλάζιας παράταξης, όπου οι ιδέες της ακροδεξιάς συνεχίζουν να έχουν επιρροή.

Πηγή: documentonews.gr