Η Πολιτική Πραγματικότητα του ΠΑΣΟΚ και οι Προβληματισμοί για το Μέλλον του Κόμματος

Η Πολιτική Πραγματικότητα του ΠΑΣΟΚ και οι Προβληματισμοί για το Μέλλον του Κόμματος

Η κατάσταση του ΠΑΣΟΚ είναι πιο περίπλοκη από ό,τι μπορεί να φαίνεται σε πρώτο επίπεδο. Ειδικότερα, η είσοδος της Άννας Διαμαντοπούλου στο κόμμα είναι πιθανό να προκαλέσει αποσταθεροποίηση, ιδίως αν επιχειρήσει να συνδυάσει τις ενέργειές της με το κομματικό “think tank” και το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, για το οποίο δεν έχει δώσει σαφείς λεπτομέρειες ως τώρα.

Η πολιτική αδυναμία και η έλλειψη εμπειρίας του Χάρη Δούκα διευρύνουν τα προβλήματα. Ο Δούκας, παρά τις προθέσεις του, εμφανίζεται ήδη πιεσμένος από τις προσδοκίες να είναι ταυτόχρονα δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η υποστήριξή του από άτομα που δεν έχουν επαφή ή αναγνώριση στη Βουλή δεν τον ωφελεί, αντιθέτως τον καθιστά υποψήφιο για κριτική.

Κρίσιμος παράγοντας είναι και η καθαρή στάση του Παύλου Γερουλάνου. Παρά την τρίτη του θέση, η αποφασιστικότητα του Γερουλάνου να μην εμπλακεί σε παρασκήνια ή σε πολιτικές αλχημείες τον έχει καταστήσει σημαντικό παίκτη, καθώς προτιμά να διατηρήσει την ακεραιότητά του και να μην υποκύψει σε πιέσεις. Η κατηγορηματική του απόφαση να μην στηρίξει επικεφαλής που δεν είναι εκλεγμένοι από τη βάση ενισχύει αυτή τη θέση.

Από την άλλη, οι τρέχουσες συσχετίσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ευνοούν τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την πλειοψηφία των βουλευτών να τον υποστηρίζουν. Η προοπτική να τοποθετήσει ο Δούκας κάποιον χωρίς εμπειρία επικεφαλής προκάλεσε ήδη απογοήτευση στους υπολοίπους βουλευτές.

Πάντως, οι πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν ότι, αν και η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ, οι επαναληπτικές εκλογές μάλλον θα καταλήξουν σε νίκη για τον Ανδρουλάκη. Η απόφαση για πρόωρες αρχαιρεσίες ουσιαστικά στηρίχθηκε σε παρανοήσεις και επιφανειακές εκτιμήσεις της προηγούμενης εκλογικής άσκησης, κι έτσι η παρακαταθήκη του παραμένει ισχυρή.

Το αδιέξοδο των αντιπάλων του Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ ενισχύει την υπόθεση της επικείμενης νίκης του, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν προγραμματίζεται σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων για το δεύτερο γύρο. πολλά από αυτά τα άτομα φαίνεται ότι είναι απογοητευμένα από τις εξελίξεις και δεν θα συμμετάσχουν.

Επιπλέον, οι προσπάθειες της Διαμαντοπούλου να επιβάλει εσωκομματική φράξια προς όφελος της ΝΔ έχουν προκαλέσει ήδη αμφισβήτηση και διχασμό εντός του κόμματος, γεγονός που καθιστά την αντιπολίτευση προς τον Ανδρουλάκη και την ηγεσία του πιο έντονη.

Η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ανέφελη, καθώς οι συνθήκες γύρω από την ηγεσία και τις εσωκομματικές δυναμικές θα κρίνουν την τύχη του κόμματος σε μια χώρα με μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο. Πηγή: documentonews.gr