Η Σύγκρουση στη Μέση Ανατολή Ένας Χρόνος Μετά την Επίθεση της Χαμάς

Η Σύγκρουση στη Μέση Ανατολή Ένας Χρόνος Μετά την Επίθεση της Χαμάς

Το ημερολόγιο θα δείξει 7 Οκτωβρίου 2024, συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την «Πλημμύρα του Αλ Ακσά», την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση υπήρξε απάντηση στην πολιτική καταπίεσης που ασκεί η κυβέρνηση Νετανιάχου στους Παλαιστίνιους. Η παραπάνω κατάσταση αποτέλεσε αφορμή για το Ισραήλ να ξεκινήσει εκτεταμένους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Από την ημέρα της επίθεσης, το Ισραήλ προχώρησε σε μια σειρά από στρατιωτικές επιχειρήσεις που διαρκώς κλιμακώθηκαν, οδηγώντας σε απώλειες 1200 ανθρώπων και πάνω από 200 ομήρους. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αμάχους, γυναίκες και παιδιά, καταστρέφοντας επίσης τις υποδομές στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανώσεις που συνιστούν τον «Άξονα της Αντίστασης» – όπως η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, οι Χούθι από την Υεμένη και οι σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ – στήριξαν ενεργά τους Παλαιστίνιους με επιθέσεις κατά στόχων εντός του Ισραήλ. Αυτό όπλισε το Ισραήλ με επιπλέον δικαιολογίες για να διευρύνει την στρατιωτική του ανταπόκριση σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων από Λίβανο, Συρία και Υεμένη, καθώς και προετοιμασίες για επιθέσεις στο Ιράν.

Η συνέχιση αυτής της διαρκούς βίας έχει αναδείξει την ένταση στην περιοχή, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να φαίνεται ότι επιθυμεί μια συνολική περιφερειακή σύγκρουση, κυρίως προκειμένου να αντισταθεί στη πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Ωστόσο, στο πρακτικό επίπεδο, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ, κλείνοντας τη γενική εικόνα σε μια προοπτική ανεξέλεγκτης αναστάτωσης.

Η κλιμάκωση της σύρραξης δεν φαίνεται να έχει όρια, και η παρουσία των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών δυνάμεων στο πλευρό του Ισραήλ δεν φαίνεται να προσφέρει λύσεις, αλλά αντίθετα, εγείρει επιπλέον ανησυχίες για την εξέλιξη της σύγκρουσης. Όπως φαίνεται, οι συνέπειες της λεκτικής και στρατιωτικής κρίσης φαίνεται ότι θα είναι πολύπλοκες και δυσεπίλυτες.

Πηγή: documentonews.gr