Μητσοτάκης και η Απουσία των Πρώην Πρωθυπουργών Από τα Γενέθλια της ΝΔ

Μητσοτάκης και η Απουσία των Πρώην Πρωθυπουργών Από τα Γενέθλια της ΝΔ

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της ΝΔ, οι τυπικότητες φαίνεται ότι παραβλέφθηκαν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως συνεχιστής της παράδοσης του κόμματος, προσπάθησε να σβήσει τα κεράκια της γιορτής, αλλά η απουσία δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, ήταν φανερή και ενορχηστρωμένη. Και οι δύο είχαν εκφράσει πρόσφατα τις διαφωνίες τους με την πολιτική του Μητσοτάκη, και η απουσία τους από την εκδήλωση αποτελεί ένα σαφές μήνυμα αμφισβήτησης.

Η αποδοχή της πολιτικής του Μητσοτάκη ώθησε αυτούς τους βετεράνους να παραμείνουν μακριά από έναν εορτασμό που, όπως δείχνει η ιστορία, θα έπρεπε να ενώνει. Σε αντίθεση, οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που έχουν διαφωνίες, εδραιώθηκαν στην παρουσία τους κατά την επέτειο του κόμματος, εκφράζοντας πίστη στην ιστορία του. Ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εσωτερικές εντάσεις, οι συμμετοχές σε γιορτές παραμένουν υποχρεωτικές.

Η απουσία των Σαμαρά και Καραμανλή από τη γιορτή του κόμματος μπορεί να φανταστεί κάποιος ως μια απλή έλλειψη, ωστόσο, το περιεχόμενο του μηνύματος είναι ισχυρό: δεν εγκρίνουν τον Μητσοτάκη και δεν τον επιθυμούν ως ηγέτη. Είναι μια περίοδος όπου η δυσαρέσκεια από τους 11, αργότερα 8, βουλευτές του κόμματος ενισχύει την αίσθηση της διαφωνίας. Και αυτό έρχεται σε κομβική στιγμή, λίγο πριν από τις πιθανές αποφάσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι παρατηρητές σχολίασαν ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Μητσοτάκη, εικόνες και στίχοι που σχετίζονται με την απώλεια ή την αποτυχία κυκλοφορούσαν μεταξύ των συνεργατών του. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ένταση του κλίματος και την αίσθηση ότι οι εορτασμοί δεν χαρακτηρίζονταν από χαρά αλλά από απαισιόδοξη διάθεση.

Η αντίδραση των δύο πρώην πρωθυπουργών φαίνεται να είναι ένα σφύριγμα πολέμου, όχι απλώς για το παρόν του Μητσοτάκη, αλλά για το μέλλον της ΝΔ και τη θέση της στο πολιτικό πεδίο. Αυτή η απουσία δεν είναι απλώς ένα τυχαίο γεγονός, αλλά οδήγησε σε μια έντονη συζήτηση γύρω από την ηγεσία και την πορεία του κόμματος.

Πηγή: documentonews.gr