Οι εσωκομματικές εκλογές και η αναδιάταξη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα

Οι εσωκομματικές εκλογές και η αναδιάταξη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα

Οι προσεχείς εσωκομματικές εκλογές στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που ξεκινούν αυτή την Κυριακή με το ΠΑΣΟΚ, θα συμβάλλουν στο γιατί οι διεργασίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού εισέρχονται σε μια νέα φάση. Ο στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η δημιουργία μιας ισχυρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης, με την οποία συμφωνεί μέχρι και ο πρωθυπουργός. Αυτή η αντιπολίτευση όμως φαίνεται να σχεδιάζεται με βασικό κριτήριο τη συναινετική και ελεγχόμενη λειτουργία απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα ακούσουμε για «γιορτές της δημοκρατίας» και «ανοιχτές διαδικασίες». Ωστόσο, τέτοιες φράσεις ίσως ηχούν λιγότερο πειστικές σε σχέση με δύο δεκαετίες πριν, όταν το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε αυτή τη «made in USA» αντίληψη του πολιτικού θεάματος. Τότε, οι επικριτές χαρακτήριζαν το ΚΚΕ ως προσκολλημένο σε παρωχημένες διαδικασίες, ενώ σήμερα οι αντίβαροι της δημαρχιακής συμμετοχής περιορίζονται σε μια ψήφο κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια μαζί με μια καταιγίδα διαδικτυακών αντιδράσεων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν οδηγεί στις προκύπτουσες θετικές αλλαγές, αλλά σε ακόμα πιο προσωποπαγή και αρχηγικά δομημένα κόμματα, η ηγεσία των οποίων δραπετεύει από οποιαδήποτε μορφή ελεγκτικής διαδικασίας. Αυτές οι “πασαρέλες” και οι διαγωνισμοί αυτοπροβολής δεν μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα αυτών των κομμάτων, τα οποία παραμένουν καθιερωμένα σε δομές εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Μια άλλη παράμετρος που εντείνει την κατάσταση είναι το μιντιακό σύστημα, το οποίο εκμεταλλεύεται τις εξελίξεις αυτές για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Όταν, για παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις κατά των εμπλοκών σε πολέμους αγνοούνται, την ίδια στιγμή υπάρχει άφθονος τηλεοπτικός χρόνος για να αναλυθούν οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί των υποψηφίων προεδρίας στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τις ριζικές αλλαγές, ο λαός δεν πρόκειται να τις βρει στις διαδικασίες των κομμάτων του συστήματος. Η συμμετοχή του σε σωματεία και η συλλογική δράση στις μεγάλες μάχες που έρχονται θα είναι αυτή που θα ξαναφέρει στην επιφάνεια τις πραγματικές ανάγκες και θα ενισχύσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, προωθώντας τη συνεργασία με το ΚΚΕ για αποτελεσματική αντίσταση και ανατροπή.

Πηγή: documentonews.gr