Τίτλος: Ιστορική απόφαση υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Τίτλος: Ιστορική απόφαση υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Η αθωωτική απόφαση υπέρ των δημοσιογράφων, οι οποίοι κατηγορούνταν από τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, είναι μία από τις ιστορικές που συμβάλλουν στη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Δύο δικαστές αξιολόγησαν τη σύνδεση του Δημητριάδη με τις υποκλοπές, κρίνοντας ότι οι δημοσιογράφοι είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν αφορά απλά την προσωπική αποκατάσταση των δημοσιογράφων, αλλά σηματοδοτεί την αρχή μιας πιο ανεξάρτητης λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει τη δικαιωματική υποχρέωση των δημοσιογράφων να ελέγχουν και να ασκούν κριτική σε δημόσια πρόσωπα, ιδιαίτερα σε πολιτικούς, που εκθέτουν εαυτούς στη δημόσια σφαίρα.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει η τάση δημοσιογράφοι να γίνονται στόχοι μηνύσεων και αγωγών από ισχυρούς, που επιδιώκουν να κλείσουν τις φωνές που τους ενοχλούν. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως το Documento, έχουν αναλάβει το βάρος της δημοσιογραφίας που αντιστέκεται σε αυτό το κλίμα, καταβάλλοντας συχνά μεγάλο τίμημα.

Η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει οδηγία για τις κακόβουλες αγωγές κατά δημοσιογράφων, όμως η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι πρόθυμη να ενσωματώσει τέτοιες προστασίες στην εθνική νομοθεσία. Η ΕΣΗΕΑ, μετά από πολλές μηνύσεις κατά του Documento, αναγνωρίζει την ανάγκη θεσμικής προστασίας των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι η προστασία της δημοσιογραφίας υπερβαίνει τις συντεχνιακές διεκδικήσεις.

Η πρόσφατη απόφαση αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική κατά πολιτικών προσώπων, όπως επεσήμανε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο δημόσιος βίος απαιτεί να γίνεται λόγος για τις ενέργειες και τις δηλώσεις των πολιτικών, και οι δημοσιογράφοι έχουν την υποχρέωση να το κάνουν, χωρίς τον φόβο της δίωξης.

Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει τη δύναμη της δημοσιογραφίας να αντιστέκεται στις πιέσεις και αναδεικνύει την ανάγκη για μια δικαστική εξουσία που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των ισχυρών. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους που μόνοι τους αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις επιτυγχάνουν αθωώσεις, δείχνει την πραγματικότητα της δικαστικής λειτουργίας στη χώρα.

Πηγή: documentonews.gr