Αποκλείστηκε από την κάθοδο στις εκλογές της 21 Μαΐου 2023 το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Με μια ιστορική απόφαση δικαστικής, συνταγματικής και πολιτικής σημασίας η Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου «έκοψε» το μόρφωμα του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη και ως εκ τούτου δεν θα αναμετρηθεί στις επικείμενες εκλογές.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές ανακοινώθηκε από την προεδρεύουσα της σύνθεσης, Ευδοξία Κιουπτσίδου και ελήφθη κατά συντριπτική πλειοψηφία 9-1. Αύριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης.

Αντίθετα, οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος «ΕΑΝ», του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος δημόσια, πριν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, με το δικό του κόμμα, είχε δηλώσει ότι θα ηγηθεί του μορφώματος Κασιδιάρη.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα ΕΑΝ που έχει ιδρύσει ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, οι πληροφορίες ανέφεραν, ότι τελικά θα περνούσε τον έλεγχο της νομιμότητας που διενήργησε το ανώτατο δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δημόσια, πριν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, με το δικό του κόμμα, είχε δηλώσει ότι θα ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη.

Οι πραγματικές σχέσεις των δύο ανδρών αξιολογήθηκαν από τον Άρειο Πάγο, καθώς κάτι τέτοιο ελέγχθηκε και αυτεπάγγελτα από το Δικαστήριο, αλλά και προβλήθηκε μέσω υπομνήματος από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν στάθηκε ικανός λόγος ικανός για τον αποκλεισμό του ΕΑΝ.

Και τούτο, διότι στους συνδυασμούς του συγκεκριμένου κόμματος δεν υπάρχουν καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν υπάρχουν άλλες αποδείξεις ότι πραγματικός ηγέτης του είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Πηγή: pierianews.gr