Μία υποβρύχια φωτογραφία που καθηλώνει και αποτελεί “καθρέφτη” της εποχής της πανδημίας, τράβηξε ο Νικόλας Σαμαράς στο Στρατώνι της Χαλκιδικής.

Το συγκλονιστικό “κλικ” του διακεκριμένου Έλληνα φωτογράφου είναι υποψήφιο για το πρώτο βραβείο στα Ocean Photography Awards 2021.

Ο Νικόλας Σαμαράς κατάφερε να καταγράψει με τον φακό του έναν ιππόκαμπο, στην ουρά του οποίου έχει “σκαλώσει” μία μάσκα προστασίας από τον κοροναϊό.

Ο ίδιος δηλώνει ότι σοκαρίστηκε και απογοητεύτηκε από την εικόνα που αντίκρισε, ωστόσο, έπρεπε να βρει την ψυχραιμία ώστε να πάρει το “κλικ” και να εκπέμψει το μήνυμα.

Νικόλας Σαμαράς: Ήμουν τυχερός και μαζί άτυχος

Όπως αναφέρει το grtimes.gr, ο Νικόλας Σαμαράς ξεκίνησε τις καταδύσεις το 1997 από αγάπη για τον βυθό και λίγα χρόνια μετά, είναι πια, από τους καλύτερους υποβρύχιους φωτογράφους στον κόσμο, με καριέρα σε πασίγνωστα περιοδικά που ασχολούνται με τους ωκεανούς και το περιβάλλον, όπως το National Geographic και το Discovery Channel Magazine.

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα, ο φωτογράφος τονίζει: «ήμουν τυχερός και μαζί και άτυχος γι’ αυτή τη λήψη».

«Σοκαρίστηκα και μαζί απογοητεύτηκα από την εικόνα, αλλά έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω. Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

μάσκα ιππόκαμπος

Στρατώνι: Η μόνη αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα

H λήψη έγινε πέρυσι τον Αύγουστο με τον Θεσσαλονικιό φωτογράφο να εξηγεί γιατί στο Στρατώνι.

«Γιατί στον βυθό αυτής της περιοχής είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα και ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει. Διότι παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημείο που χρειάζεται προστασία, είναι και ένα σημείο που δέχεται τεράστια επιβάρυνση. Και από το ψάρεμα και από τα ορυχεία και εσχάτως και από την Covid-19» συμπληρώνει ο Νικόλας Σαμαράς.

Νικόλας Σαμαράς

Η φωτογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.500

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η φωτογραφία επιλέχθηκε ως φιναλίστ για τα Ocean Photography Awards 2021, ανάμεσα σε 3.500 άλλες και είναι υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year.

Παρότι ο ίδιος είναι από τους φωτογράφους που εργάζονται κυρίως στο εξωτερικό, έχοντας ταξιδέψει ήδη σε Ινδονησία, Μαλδίβες, Μπαχάμες και Ερυθρά Θάλασσα, με πάνω από 80 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ, «πηγαίνω αρκετά συχνά στην αποικία στην Στρατώνι και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σκαριά και ένα βιβλίο που γράφω γι’ αυτήν. Την παρακολουθώ εδώ και χρόνια και θέλω να μεταδώσω όλα αυτά που έχω δει» σημειώνει ο Νικόλας Σαμαράς στο GRTimes.

Εξάλλου, «ο Ελληνικός βυθός έχει κάτι το…διαφορετικό. Μπορεί να μην διαθέτει την πανδαισία των χρωμάτων που έχουν τα τροπικά μέρη, αλλά έχει μια άγρια ομορφιά που συναρπάζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να βουτήξεις κάπου και να μη βρεις υλικό ή θέμα να φωτογραφίσεις. Είτε αυτό αφορά τη μικροζωή, είτε τα κοράλλια» καταλήγει.

Πηγή: pierianews.gr