Το υποβρύχιο Titan, εξαφανίστηκε την Κυριακή 18/6 στον Ατλαντικό Ωκεανό, 600 χιλιόμετρα ανοιχτά του Newfoundland (Νέα Γη), στον Καναδά.

Η επαφή με το υποβρύχιο χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά με την κατάδυσή του, και σε αυτό επέβαιναν πέντε άτομα.

Όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στα μέλη της αποστολής που πλήρωσαν έκαστος 250.000 δολάρια είναι και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρτινγκ καθώς και εξέχοντες επιστήμονες.

Οι άλλοι τέσσερις επιβαίνοντες είναι ο Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation), ο Πακιστανός  επιχειρηματίας Σαχζάντα  Νταγούντ και ο γιος του, Σουλεϊμάν.

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο λιγοστεύουν και οι πιθανότητες επιβίωσης των επιβαινόντων στο υποβρύχιο που  πραγματοποιούσε ξενάγηση στο ναυάγιο του Τιτανικού και αναζητείται στον Ατλαντικό, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις στο πλήρωμα έχουν απομείνει 45 ώρες οξυγόνου.

«Εξερευνούμε και κινητοποιούμε όλες τις επιλογές για να φέρουμε το πλήρωμα πίσω με ασφάλεια. Ολόκληρη η εστίασή μας είναι στα μέλη του πληρώματος στο υποβρύχιο και στις οικογένειές τους», ανακοίνωσε η εταιρεία OceanGate Expeditions για το συγκεκριμένο υποβρύχιο που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και πέντε άτομα.

Ο δισεκατομμυριούχος Χάρντινγκ είναι λάτρης της περιπέτειας και των ιδιαίτερων ταξιδιών καθώς συμμετείχε στην πέμπτη διαστημική πτήση της Blue Origin το 2022 ενώ κατέχει και το ρεκόρ Γκίνες για τον ταχύτερη περιήγηση στη Γη (46 ώρες, 40 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα) μέσω του Βόρειου και του Νότιου Πόλου, 46 ώρες με αεροσκάφος.

«Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την βοήθεια που λάβαμε από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες ανοιχτής θαλάσσης, στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε την επαφή με το σκάφος», σημειώνει η OceanGate.

Σύμφωνα με σύμβουλο της εταιρείας, το υποβρύχιο έχει επάρκεια οξυγόνου για 96 ώρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας γίνονται προσπάθειες να στείλουν το συντομότερο δυνατό στο σημείο του ναυαγίου ένα τηλεχειριζόμενο όχημα που μπορεί να φτάσει σε βάθος 6.000 μέτρων.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το υποβρύχιο ίσως να έχει κολλήσει στα συντρίμμια, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται αυτό. Προς το παρόν γίνεται προσπάθεια για τον εντοπισμό του υποβρυχίου στον πυθμένα της θάλασσας.

Η Γαλλία στέλνει ρομποτικό βαθυσκάφος στο σημείο που χάθηκαν

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFERMER – Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer) έστειλε το πλοίο Atalante με ρομποτικό βαθυσκάφος στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

Το ερευνητικό πλοίο Atalante αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του γύρω στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αύριο Τετάρτη και θα ακολουθήσει η κατάδυση του ρομποτικού βαθυσκάφους.

Αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των πέντε επιβαινόντων στο τουριστικό υποβρύχιο είναι ο 77χρονος Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Πηγή: pierianews.gr