Καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι κυρίες Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου και Ελένη Ψηλογεωργακοπούλου κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με άλλους νοσηλευτές και γιατρούς που περιέλθαψαν το παιδί.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Αθανασοπούλου: «Ερχόταν σε όλα τα επισκεπτήρια. Στην αρχή με σύζυγο, μετά μόνη της. Είχε ψύχραιμη στάση, ψυχρή, απέναντι στο παιδί. Από περιστατικά που έχουμε δει γονείς αντιδρούν διαφορετικά και εικόνα αυτή ήταν αξιοπρόσεκτη. Συνήθως υπάρχει οδυρμός, θλίψη, αυτή την εικόνα δεν μπορούσα να την δω στο πρόσωπο της μητέρας».

Πρόεδρος: Μήπως δεν ήταν εκδηλωτική αλλά έδειχνε ενδιαφέρον πχ με ερωτήσεις…

Μάρτυρας: Όχι δεν μας έκανε ερωτήσεις. Από το γεγονός ότι είχαν χαθεί δύο παιδιά στην οικογένεια αυτό ήταν μη αναμενόμενο, αξιοπρόσεκτο αυτό που έβλεπα.

Η μάρτυρας, ρωτήθηκε και σχετικά με την εκπαίδευση της κατηγορούμενη να χορηγεί μέσω γαστροστομίας στην Τζωρτζίνα φαγητό και φάρμακα.

Πρόεδρος : Υπήρχε δεκτικότητα από πλευρά της κατηγορουμένης για να εκπαιδευτεί;

Μάρτυρας : Μου είχε αναφερθεί ότι μπορεί να έφευγε γιατί ερχόταν ο πατέρας να την πάρει και να μην ολοκλήρωνε τη διαδικασία. Μου το ανέφερε η νοσηλεύτρια ότι δεν ολοκληρώθηκε η σίτιση.

Συν. Υπ. Κατ.: Μετά από εκπαίδευση που έλαβε η κατηγορούμενη σε τι επίπεδο έφτασε;

Μάρτυρας : Η μητέρα είχε εκπαιδευτεί για να δίνει και σίτιση και φάρμακα.

Συν. Υπ. Κατ. : Ήταν εξοικειωμένη;

Μάρτυρας : Ναι.

Η μάρτυρας ρωτήθηκε και για το αίτημα φιλίας από την κατηγορούμενη στο FB καθώς για τη συμπεριφορά της μητέρας στα επισκεπτήρια.

Πρόεδρος : Πώς περνούσε η ώρα στο επισκεπτήριο; Πόσο ήταν; Μία ώρα;

Μάρτυρας : Ερχόταν στο επισκεπτήριο. Δεν καθόταν και πολύ μερικές φορές. Ίσως λόγω covid. Από πληροφορίες που είχα από νοσηλευτές, του έβαζε παιδικά, το έπαιρνε με το καροτσάκι. ήταν διεκπεραιωτική, αυτά που έπρεπε να κάνει, τα έκανε.

Συνήγορος υπεράσπισης : Λέτε στην ανακρίτρια ήταν άνετη; τι εννοείται;

Μάρτυρας : Δεν προβληματιζόταν. Είχε μία άνεση απέναντι στην κατάσταση. Η μητέρα το αντιμετώπιζε πολύ ψύχραιμα, ήταν αποστασιοποιημένη. Οι γονείς στην Ελλάδα στα τόσα χρόνια που εργάζομαι το αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά.

Συνήγορος υπεράσπισης : Δεν σας είχε κάνει εντύπωση η συμπεριφορά του πατέρα;

Μάρτυρας : Φαινόταν πιο στεναχωρημένος τις πρώτες ημέρες. Μου έχουν πει ότι φαινόταν ο πατέρας πιο περιποιητικός.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στην κατάσταση της Τζωρτζίνας η οποία όπως είπε είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται κάποια ερεθίσματα. «Πολλές φορές η Τζωρτζίνα ξεκαρδιζόταν με τα παιδικά. Και πηγαίναμε και της λέγαμε : «Τζωρτζίνα μας τι βλέπεις και γελάς;». Έδειχνε ότι είχε μία αντίληψη. Έδειχνε δυσαρέσκεια ή έκλαιγε. Πράγματα που μας είχαν αναθαρρήσει ότι κάτι γίνεται».

Όσο αφορά στα επεισόδια που είχε παρουσιάσει λίγο πριν από τον θάνατο του παιδιού τον Ιανουάριο του 2022 η μάρτυρας επισήμανε στο δικαστήριο πως : «Έγιναν συζητήσεις πως ενώ αναφερόταν επεισόδια στην παιδιατρική κλινική, ερχόταν στη ΜΕΘ και δεν είχε τίποτα. Λέγαμε δεν γίνεται να παρουσιάζει επεισόδια στην παιδιατρική και στην ΜΕΘ να μην παρουσιάζει τίποτα. Λέγαμε τι γίνεται; Είχαμε προβληματιστεί όλοι. Δεν γινόταν με τόσα μηχανήματα να μην μπορεί να εντοπιστεί κάτι».

Η νοσηλεύτρια, Ελένη Ψηλογεωργακοπούλου, είπε για τη μητέρα πως «Ήταν τυπική στο επισκεπτήριο της. Ερχόταν είτε μόνη είτε με τον σύζυγο της. Δεν έμοιαζε ως μία μαμά που στεναχωριόταν, δεν πλησίαζε εύκολα παιδί».

Πρόεδρος : Μήπως το πλησίαζε αλλιώς το παιδί;

Μάρτυρας : Ο μπαμπάς μπορεί να έκανε κίνηση να βάλει λαδάκι, η μητέρα όχι.

Πρόεδρος : Τι έκανε η κατηγορούμενη;

Μάρτυρας : Καθόταν μαζί της, της έβαζε στο τάμπλετ τραγούδια, της μιλούσε, μετά έφευγε, την αλλάζαμε δεν συμμετείχε, άλλοι γονείς μπορεί να φοβούνται αλλά θέλουν να συμμετέχουν.

Πρόεδρος : Τον Ιανουάριο, τι έκανε; Τι συμπεριφορά είχε;

Μάρτυρας : Του σκούπιζε τα σαλάκια, το άλλαζε, αλλά πάλι ήταν τυπικό. Της έβαζε τραγουδάκια. Κάποια στιγμή την μάλωσε και εγώ γύρισα και την κοίταξα και μου είπε μπορεί να καταπιεί τα σάλια της και δεν το κάνει.

Εισαγγελέας : Λέτε αλλάζατε θέση στο παιδί και κάνατε και μπάνιο, η μητέρα συμμετείχε;

Μάρτυρας : Όχι.

Η δίκη συνεχίζεται στις 30/5.

Πηγή: pierianews.gr