Οι πυρκαγιές του Αυγούστου και η διαχείριση τους έπληξαν την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε για την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Σύμφωνα με τα ευρήματα καταγράφεται πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου του κυβερνώντος κόμματος, αλλά η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται στις 10,1 μονάδες. Σημειωτέον ότι παρά την μικρή πτώση της κυβέρνησης, τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, δεν καρπώνονται τίποτα.

Ευθύνες Μητσοτάκη- Αίτημα για ανασχηματισμό

Οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες και στον πρωθυπουργό για τις αστοχίες στο συντονιστικό έργο.  Πιο συγκεκριμένα το 58,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός έχει ευθύνες για τον κακό συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών- “Ναι” απάντησε το 46,6% και “Μάλλον Ναι” το 11,6%.

Το 49,4% προτρέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει αμέσως σε ανασχηματισμό. Θετικές είναι οι κρίσεις για τα πρώτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και για την τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου.

Θέλουν παραιτήσεις

Με αφορμή τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, σε ποσοστό 54% (“Ναι” 42,7% και “Μάλλον Ναι” 12,0%) οι ερωτηθέντες θέλουν την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Επίσης σε ποσοστό 48,9% (39,8% “Ναι” και 9,1& “Μάλλον Ναι”) οι ερωτηθέντες είναι θετικοί σε παραίτηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Κουλούρη. Αντίθετα στην περίπτωση του κ. Χαρδαλιά, το 55,1% είναι αρνητικό σε παραίτηση του υφυπ. Πολιτικής Προστασίας (46,8% “Όχι” και 8,3% “Μάλλον Όχι”).

Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 36,5% και 24,1% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 6,4% έναντι 6,7% που συγκέντρωνε τον Ιούνιο. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,1% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην προτίμηση των πολιτών αφού συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η διαχείριση των πυρκαγιών επίσης, φαίνεται πως για τους πολίτες δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις αφού συνολικά το 49,4% (ναι και μάλλον ναι) πιστεύει πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που δεν διαβλέπει επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες εμφανίζουν μία ξεκάθαρη κόπωση από την πανδημία με το 54,9% να κρίνει αρνητικά την διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, ενώ το 91,4% πιστεύει πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο Φθινόπωρο.

Πηγή: pierianews.gr