Τα αναψυκτικά είναι εδώ και χρόνια στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να περιορίσει την κατανάλωση ζάχαρης στον γενικό πληθυσμό.

Αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη που έχουν τα αλκοολούχα ποτά.

Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε “φόρους ζάχαρης” στα αναψυκτικά το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές πληρώνουν εισφορά έως και 24 p ανά λίτρο ποτού εάν το προϊόν τους περιέχει οκτώ γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml.

Αυτό έγινε για να μειωθεί η πρόσληψη ζάχαρης από το κοινό υπό το φως της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας.

Η κρυμμένη ζάχαρη στο κρασί

Ωστόσο, μια νέα έκθεση από το Alcohol Health Alliance UK πρότεινε ότι μόνο δύο ποτήρια κρασιού περιέχουν αρκετή ζάχαρη για να καλύψει το μέγιστο συνιστώμενο επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης, ακόμη περισσότερο και από ένα ντόνατ με γλασέ επικάλυψη!

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ορισμένα μπουκάλια κρασιού περιέχουν έως και 59 γραμμάρια ζάχαρης ανά μπουκάλι.

Ένα τυπικό μπουκάλι κρασί περιέχει 750 ml, που ισοδυναμούν με τρία μεγάλα ποτήρια κρασί.

Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μεγάλο ποτήρι κρασί μπορεί να περιέχει λίγο λιγότερο από 20 γραμμάρια ζάχαρης, σχεδόν διπλάσια από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη από αυτό το γλασαρισμένο ντόνατ.

Πόση ζάχαρη περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά;

Η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς και συναφών παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Οι περισσότερες έρευνες για τα ζαχαρούχα ποτά έχουν επικεντρωθεί στα αναψυκτικά. Το αλκοόλ (αιθανόλη) είναι από μόνο του θερμιδογόνο.

Το αλκοόλ είναι το δεύτερο μόνο μετά τα λίπη όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε θερμίδες ανά γραμμάριο. Πέρα από αυτή τη δυνητικά σημαντική περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι και η ζάχαρη που περιέχεται σε πολλά αλκοολούχα ποτά.

Αυτό περιλαμβάνει τα μη ζυμωμένα άμυλα και τα σάκχαρα που βρίσκονται σε μπύρες και κρασιά, ή τα σάκχαρα που προστίθενται σε ορισμένα ποτά, όπως κοκτέιλ, για να προσθέσουν γεύση. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αύξηση βάρους.

Επίπεδα ζάχαρης στα κοκτέιλ

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αλκοολούχα ποτά αντιπροσωπεύουν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο για άτομα ηλικίας 29 έως 64 ετών και το 6% για τα άτομα άνω των 65 ετών. Αυτή η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από τα αλκοολούχα ποτά που επιλέγονται από αυτές τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Κοντά στην κορυφή της λίστας με τα ζαχαρούχα ποτά είναι πιθανό να βρίσκεται το πρόσφατο φαινόμενο των κοκτέιλ σε κουτάκια, με μερικά να περιέχουν 49 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Άλλα πιο παραδοσιακά κοκτέιλ έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Για παράδειγμα ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ φρούτων μπορεί να περιέχει περισσότερα από 25 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος στο σπίτι, ανάλογα με το ποιος φτιάχνει το ποτό και τι θεωρείται μερίδα. Η κατανάλωση πολλών από αυτά τα κοκτέιλ όχι μόνο θα σας κάνει… κεφάλι, αλλά θα σας προσφέρει επίσης περισσότερη ζάχαρη από το να φάτε πολλές μπάρες σοκολάτας!

Ζάχαρη σε κρασιά, μπύρες, μηλίτες και οινοπνευματώδη ποτά

Το κρασί μπορεί να ποικίλλει δραματικά ως προς την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τα φαινομενικά πιο υγιεινά κρασιά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ περιέχουν συχνά περισσότερη ζάχαρη και επομένως δεν είναι απαραιτήτως πιο υγιεινά. Γενικά, τα ξηρά κρασιά, ή τα κόκκινα κρασιά έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου.

Για όσους απολαμβάνουν μπίρες και μηλίτες, αυτά τα ποτά μπορούν να περιέχουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη ανά μερίδα από το κρασί. Τα 470ml μηλίτη, για παράδειγμα, περιέχουν περισσότερα από 25 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ ορισμένοι μηλίτες περιέχουν 46 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα!

Επειδή τα οινοπνευματώδη ποτά όπως το τζιν, η βότκα, το ουίσκι και το ρούμι είναι εξαιρετικά αποσταγμένα, η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι αμελητέα. Χωρίς αναμίξεις, αυτά τα ροφήματα είναι σαφώς τα πιο υγιεινά από άποψη περιεκτικότητας τόσο σε ζάχαρη όσο και σε θερμίδες. Τα άλλα ποτά με τα οποία αναμιγνύονται όμως συχνά, μπορούν να είναι αρκετά ζαχαρούχα. Οπότε το καλύτερο είναι να πιείτε το αγαπημένο σας οινοπνευματώδες σκέτο ή μόνο με πάγο.

Πηγή: pierianews.gr