Η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, αλλά τα εμβολιασμένα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να τη μεταδώσουν, διαπιστώνει μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων η BA.2 είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος BA.1 τόσο μεταξύ των εμβολιασμένων όσο και των μη εμβολιασμένων ατόμων, εντούτοις η έρευνα έδειξε μεγάλη αύξηση νόσησης και στα εμβολιασμένα άτομα. Αυτό υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή έχει μεγαλύτερη δυνατότητα διαφυγής από την προστασία του εμβολίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αναφορικά με τα ποσοστά μετάδοσης, αυτά ήταν υψηλότερα από τη BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1,  μεταξύ μη εμβολιασμένων δείχνοντας ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα έφεραν υψηλότερο ιικό φορτίο με BA.2.

Αν και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι επίσης πιθανό να κολλήσουν BA.2, περισσότερο ενδεχομένως από οποιοδήποτε προηγούμενο στέλεχος, είναι εντούτοις λιγότερο πιθανό να το μεταδώσουν σε άλλους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα άτομα που έχουν μάλιστα λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου είχαν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό από τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

“Αυτό δείχνει ότι αν νοσήσετε με BA.2, ο εμβολιασμός σας θα είναι εκείνος που θα προστατεύσει εσάς και τους γύρω σας από περαιτέρω μετάδοση”, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι η υψηλότερη ευαισθησία στη μόλυνση και η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της BA.2 πιθανότατα θα οδηγήσει σε πιο εκτεταμένη εξάπλωση του ιού μεταξύ των μη εμβολιασμένων παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Από την άλλη, νέες εργαστηριακές έρευνες στην Ιαπωνία δείχνουν ότι η υποπαραλλαγή  BA.2 όχι απλώς εξαπλώνεται γρηγορότερα από τη ΒΑ.1, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και φαίνεται ικανή να ανατρέψει ορισμένα από τα βασικά όπλα που έχουμε κατά της COVID-19.

Οι έρευνες από την Ιαπωνία δείχνουν ότι η BA.2 μπορεί να έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ικανή να προκαλέσει σοβαρή νόσηση όπως παλαιότερες παραλλαγές της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Delta.

Και όπως συμβαίνει με την Omicron, φαίνεται να ξεφεύγει σε μεγάλο βαθμό από την ανοσία που δημιουργείται από τα εμβόλια. Το βέβαιο είναι πάντως ότι μία ενισχυτική δόση εμβολίου αποκαθιστά την προστασία, καθιστώντας τη πιο βαριά ασθένεια μετά τη μόλυνση κατά περίπου 74% λιγότερο πιθανή.

Η BA.2 είναι επίσης ανθεκτική σε ορισμένες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της sotrovimab, του μονοκλωνικού αντισώματος που χρησιμοποιείται επί του παρόντος κατά της Omicron, σύμφωνα με το προσχέδιο μελέτης που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη λόγω της επείγουσας συνθήκης.

Πηγή: pierianews.gr